Ara llegint
Formentera inaugura un monòlit dedicat a les Homilies d’Organyà

Formentera inaugura un monòlit dedicat a les Homilies d’Organyà

Formentera inaugura un monòlit dedicat a les Homilies d’Organyà

Formentera compta des d’avui amb un monòlit dedicat a les Homilies d’Organyà. La figura forma part de la iniciativa Ruta de la llengua catalana i ha estat instal·lada per la Direcció General de Política Lingüística, amb la col·laboració del Consell de Formentera.

La inauguració ha anat a càrrec de la presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, i la directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Beatriu Defior. Així mateix, hi han assistit les consellers insulars Raquel Guasch i Alejandra Ferrer. 

La Ruta de les Homilies d’Organyà és un recorregut pels territoris de parla catalana amb indrets i persones que han contribuït a configurar la llengua catalana. Té com a objectiu reforçar el compromís ciutadà amb el català i establir lligams i complicitats entre diversos indrets on es parla la llengua. Promoguda per l’Associació d’Amics de les Homilies d’Organyà, té el suport del Govern de les Illes Balears, la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana.

El text més antic en català

Des de principi del segle XX s’ha considerat que les Homilies d’Organyà eren el text escrit més antic en català (1204). Fa poc, un nou estudi ha revelat que el text més antic seria el Llibre Jutge de la Seu d’Urgell (una còpia en català del Liber Iudiciorum, el codi de lleis got vigent fins al segle XIII), que dataria entre el 1060 i el 1080. En qualsevol cas, les Homilies d’Organyà tenen un valor simbòlic per a la llengua catalana.

La Ruta de la llengua catalana té diversos punts d’interès i a cada punt s’hi preveu alçar un monòlit dedicat a les Homilies, creats per l’artista Ramon Maria Jounou. Cada punt simbolitza un moment o concepte clau per a la llengua catalana, com els orígens, l’expansió, la Renaixença, la normativització, la resistència, el caràcter nacional i oficial, la consciència lingüística o l’interès per la llengua. Cada lloc disposarà d’un itinerari cultural vinculat a la llengua catalana. En els propers dies, les rutes estaran disponibles al web de la DGPL i del Consell de Formentera.

Actualment ja es poden visitar els monòlits d’Organyà, de Montserrat i d’Andorra (Encamp). Els punts de la ruta prevists eren nou inicialment. De les Illes Balears, només hi havia prevista una ruta a Mallorca, però des de la DGPL s’ha volgut que totes les illes hi siguin presents. És per això que s’ha promogut la creació d’un trajecte cultural i la plantació d’un monòlit a cada una de les illes. Formentera és el primer territori de les Illes Balears que s’incorpora a la Ruta de la llengua catalana. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt