Ara llegint
Formentera serà el primer territori de l’Estat on es pagarà en retornar els envasos als comerços

Formentera serà el primer territori de l’Estat on es pagarà en retornar els envasos als comerços

Formentera serà el primer territori de l'Estat on es pagarà en retornar els envasos als comerços

Formentera implantarà un Sistema de Retorn d’Envasos (SDDR) per fomentar el reciclatge, i es convertirà en el primer territori de l’Estat que introduirà un mètode que ja és present a altres regions europees.

Avui s’ha duit a terme una demostració d’aquest sistema, que ha comptat amb el suport tècnic de l’entitat Rezero, s’ha plantejat per a aclarir dubtes al sector del comerç i a la ciutadania davant la prova pilot que es preveu pugui iniciar un cop finalitzi la temporada turística.

Els participants han pogut comprovar el funcionament del nou sistema així com els dos mètodes de pagament: a través d’una aplicació mòbil o d’una targeta analògica. En tots dos casos, l’usuari obté un justificant del dipòsit de 0,10 cèntims que paga en adquirir l’envàs i que recupera en el moment de la devolució en una de les màquines que s’instal·laran als comerços.

El director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, i el director general de Comerç, Miquel Piñol, juntament amb la presidenta del Consell Insular, Ana Juan, han participat en aquesta acció demostrativa del Sistema de Retorn d’Envasos (SDDR) que es provarà a quan finalitzi la temporada turística.

Un nou model de gestió

«Avui fem una passa més cap al nou model de gestió que vam implantar la passada legislatura a partir de l’aprovació de la Llei de Residus» ha assegurat Sansó, qui ha recordat que «ja en l’exposició de motius del text aprovat pel Parlament, s’estipula que el sistema SDDR és l’opció més eficaç per lluitar contra l’abandonament de residus de plàstic en el medi ambient i a la mar i que obliga a les administracions a organitzar una prova pilot d’una durada mínima d’un any.

Segons el darrer estudi de la conselleria, el 2021 a les Illes Balears es va reciclar un 26% dels envasos lleugers que es van recollir als contenidors grocs, «una xifra que s’allunya molt dels objectius que marca la Unió Europea i que ens obliguen, per tant, a provar nous sistemes per tal de millorar l’eficiència en la gestió dels residus», ha assenyalat Sansó qui ha afegit que experiències similars a altres països europeus han donat índexs de recuperació de fins al 90% per als envasos inclosos al sistema.

Per la seva banda, Piñol ha dit que «hem coordinat amb la Direcció General de Residus una partida específica de fons Next Generation pel sector comerç a Formentera, que puguin cobrir aquelles despeses dels negocis que vulguin apostar per aquesta casta de projectes dins l’àmbit de la sostenibilitat i la circularitat a partir del maig vinent»

Juan, per part seva, ha qualificat l’esdeveniment com a «un dia important, perquè aquest projecte que avui es presenta posa en el mapa a Formentera, de nou, com a una illa pionera en sostenibilitat. Aquesta prova serà un referent per a la resta d’illes. Vull agrair a l’aposta del Govern per Formentera, la feina de coordinació entre les dues administracions, i sobretot la implicació dels comerciants de Formentera que formen part d’aquest projecte, perquè sense el seu compromís aquest projecte pilot no seria possible».

Mig milió d’inversió

La prova pilot compta amb una partida pressupostària de 500.000 euros que aporta el fons de l’Impost de Turisme sostenible (ITS). L’objectiu principal és mostrar la viabilitat del sistema i implantar-lo a la resta d’illes en cas que els resultats siguin positius. S’hi inclouran els envasos de begudes d’acer, d’alumini, de plàstics i de brics amb un volum inferior a tres litres que es generin en el territori de l’illa de Formentera pels següents productes: aigües, sucs i nèctars (no làctics), begudes refrescants i energètiques, sidres i cerveses.

La prova pilot està impulsada per la direcció general de Residus i Educació Ambiental i compta amb la col·laboració de la direcció general de Comerç del Govern de les Illes Balears i del Consell de Formentera. Les tres institucions han mantingut diverses reunions informatives amb els sectors afectats de l’illa.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt