Ara llegint
“Hackathon” a Eivissa per a millorar els sistemes de captura de les serps

“Hackathon” a Eivissa per a millorar els sistemes de captura de les serps

El Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) col·labora amb l’ajuntament d’Eivissa, la Universitat de les Illes Balears (UIB) i diverses entitats ecologistes en el ‘Hackathon Createc’22. Innovant per a salvar a les sargantanes’. Es tracta d’una trobada oberta a professionals, investigadors i estudiants amb coneixements en programació, robòtica, disseny i impressió 3D, destinat a buscar solucions intel·ligents per a la millora dels sistemes de captura de les serps i les formes de preservació de la sargantana pitiusa.

L’esdeveniment, al qual s’hi podrà participar de manera presencial o telemàtica, començarà dia 30 de setembre i finalitzarà el 6 d’octubre. El treball d’equip es durà a terme en les instal·lacions del FabLab d’Eivissa i de Districte 07800.

La iniciativa s’enfoca en 4 reptes perquè els equips participants es desafiïn i desenvolupin idees innovadores i solucions de base tecnològica:

– Disseny de trampes intel·ligents per a serps.

– Esquer substitutiu de ratolí.

– Trasllat i mètode d’avís per a paranys col·locats en llocs de difícil accés (transport de gàbies mitjançant drons i avisadors de captura).

– Millora d’hàbitats urbans i zones públiques per a sargantanes.

En el primer dels reptes, el disseny de paranys intel·ligents per a serps, es busca augmentar la selectivitat, l’efectivitat dels recursos i la millora del benestar animal per a eliminar tota captura no diana, és a dir, animals que no siguin serps. També es busca reduir el temps entre la captura i revisió de parany.

Per a això, es plantegen com a possibilitats de millora la creació de paranys amb una porta d’entrada petita i un circuit amb dos sensors que seleccionin la presa; càmeres de vídeo per a decidir que la porta es tanqui o romangui oberta depenent del tipus d’animal que hagi entrat, i tot de manera remota i sense intervenció humana. També es planteja la creació d’una gàbia parany amb receptacle extraïble que permeti el transport de la colobra viva de manera segura, fins i tot a través de dron.

Per al segon repte, substituir al ratolí com a esquer, es considerarà especialment interessant trobar un esquer químic que imiti la seva olor, o fins i tot l’olor d’un cau. També la utilització de la temperatura o la humitat per a atreure a les serps, ja que tant a l’estiu com a l’hivern busquen zones on les temperatures no siguin extremes, el mateix que la humitat a l’estiu.

Per al tercer repte, el trasllat de paranys col·locats en llocs de difícil accés, es proposa la creació de prototips de gàbies que puguin ser transportats per drons a més d’avisadors de captures per a minimitzar el nombre de gàbies a revisar al llarg del temps.

El quart repte és la millora d’hàbitats urbans per al refugi de les sargantanes i dona prioritat a la creació de mobiliari urbà perquè puguin escapar dels depredadors i de les inclemències meteorològiques, mitjançant el disseny de jardineres, bancs de parc, vorades de vorera, murets, falses pedres decoratives, bases de fanal, entre altres.

Les millors idees es donaran a conèixer en la clausura de Createc Pro el divendres 7 d’octubre i es podran desenvolupar en el FabLab d’Eivissa.

La participació està oberta a professionals, investigadors i estudiants amb interès en el sector mediambiental i desenvolupament tecnològic i coneixements relacionats amb la programació, robòtica, disseny i impressió 3D.

Les inscripcions es poden realitzar en el correu districte07800@eivissa.es i al telèfon 971 397533 fins al 29 de setembre.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt