Ara llegint
La superfície de conreu de blat xeixa a Eivissa passa de 20 hectàrees a 48 en tan sols dos anys

La superfície de conreu de blat xeixa a Eivissa passa de 20 hectàrees a 48 en tan sols dos anys

L’any 2019 es va iniciar el projecte d’elaboració de pa integral a força de blat Xeixa a Eivissa després de la recuperació d’aquesta varietat tradicional de blat que va estar a punt de desaparèixer. Llavors la col·laboració de el Consell Insular d’Eivissa, a través del Departament de medi Rural i Marí, l’Associació de Forners i Pastissers de la PIMEEF i la Cooperativa de Santa Eulària, va permetre la comercialització de pa elaborat amb aquest blat a través de set forns de l’illa.

Si fins llavors la superfície conreada s’havia estabilitzat al voltant de 20 hectàrees, l’any 2019 ja es van superar les 35. I en la campanya 2020-2021 que actualment s’està collint, ja s’han assolit les 48 hectàrees, la qual suposa un increment de el 140%.

Cal destacar en aquest augment la iniciativa de diversos forns que, per assegurar-se el subministrament, han posat en cultiu noves parcel·les. Can Blai va ser el pioner, a el qual li van seguir Can Coves i Can Bufí, els quals en conjunt conreen prop de 15 hectàrees. Que se sumen a les 12 hectàrees que conrea Xico Bufí per a la Cooperativa de Santa Eulària. Cal afegir altres petits agricultors que venen el seu excedent.

El pa xeixa

Des del seu llançament, el pa Xeixa ha tingut molt bona acollida, especialment entre la població més gran d’origen eivissenc, que han recuperat un gust que s’havia conservat en la memòria i així ho han transmès a les noves generacions. En poc temps s’ha convertit en un pa per als moments especials.

La comercialització de pa Xeixa és un exemple de com els hàbits de consum poden incidir en la sostenibilitat de sistema alimentari. El benefici no es limita als forns tradicionals, els quals comercialitzen un producte únic i diferenciat, sinó que són més amplis ja que es conserva una varietat tradicional més adaptada a les condicions climàtiques de la nostra illa i amb això es fomenta la biodiversitat, l’agricultor aconsegueix un preu just a l’ésser compensat amb un preu superior, el consumidor obté un pa integral de sabor intens i molt saludable i el cultiu de blat a les zones de secà permet lluitar contra l’abandonament que experimenta el camp a Eivissa i redueix el risc de incendis.

El creixement no només s’està experimentant en consum i superfície de cultiu sinó també en nous forns que s’afegeixen a el projecte. A finals de l’any 2020 va ser el torn d’Es Brot, un petit forn de Sant Antoni, ia la primavera va començar És Raconet, un forn a Sant Miquel que s’enforna pa Xeixa tots els diumenges a més d’elaborar diàriament coques i pizzes a base de farina integral de Xeixa.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt