Ara llegint
La UIB demana la col·laboració ciutadana per saber com es troba la població de calàpets a Eivissa

La UIB demana la col·laboració ciutadana per saber com es troba la població de calàpets a Eivissa

La UIB demana la col·laboració ciutadana per saber com es troba la poblaci´o de calàpets a Eivissa

La Universitat de les Illes Balears ha posat en marxa una iniciativa de ciència ciutadana de la mà del projecte Biodibal per recollir informació sobre l’estat de les poblacions de calàpet a l’illa d’Eivissa, que compta amb el suport del Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, el Consell Insular d’Eivissa i l’Aliança per l’Aigua.

El calàpet (Bufotes balearicus) és una espècie d’amfibi, de l’ordre dels anurs, que només es troba a Mallorca, Menorca, Eivissa, Còrsega, Sardenya i la península Itàlica. Les femelles fan fins a 10 centímetres i els mascles, més petits, fins a 8 centímetres. El seu cos presenta una coloració de camuflatge, blanquinosa amb taques verdes.

A Mallorca i Menorca, les poblacions es troben en un estat de conservació favorable. A Eivissa, però, la darrera avaluació de l’estat de conservació dels vertebrats de les Illes Balears catalogà la població del calàpet en la situació de «perill crític».

L’espècie es considerava freqüent als anys 60 a Eivissa, però ja ben entrats els anys 90 fou considerada més aviat rara, segons una nota feta pública per la Universitat de les Illes Balears. Així, en tres dècades va patir una regressió demogràfica forta, segons recorden. Des d’aleshores, gairebé no hi ha registres documentats de la presència del calàpet a Eivissa, per la qual cosa se’n desconeix l’estat de conservació, si bé tot apunta a una situació crítica.

Els problemes de conservació principals que presenta estan associats a l’alteració i pèrdua del seu hàbitat per la urbanització, el dèficit hídric, l’abandonament agrícola i ramader, la modernització i ampliació de la xarxa de distribució d’aigua… Així, en general, hi ha una pèrdua generalitzada dels llocs de reproducció, segons recorden.

Col·laboració ciutadana

El grup de recerca d’Ecologia Interdisciplinària de la UIB, impulsor del projecte Biodibal, fa avui una crida a la ciutadania a comunicar la troballa d’individus de calàpets a Eivissa. Aquesta acció s’emmarca dins l’àmbit del Pla Boscà, el pla de recuperació, conservació i maneig d’amfibis i rèptils de les Illes Balears. Concretament, a les línies 1 i 5, relatives a l’avaluació de l’estat de conservació de l’espècie i la realització d’una campanya de ciència ciutadana per recollir informació sobre l’espècie dins l’àmbit de l’illa d’Eivissa.

En cas de trobar un calàpet a Eivissa, es recomana seguir el protocol següent:

Fer una fotografia del calàpet i una altra de la bassa o safareig on s’ha trobat.
Enviar la fotografia, juntament amb la data d’observació i les coordenades del lloc de trobada mitjançant qualsevol dels canals següents:
A través del projecte Biodibal i la seva aplicació web o mòbil, disponible per a dispositius iOS i Android.
Enviant un correu electrònic a: info.biodibal@fueib.org.
Enviant un missatge per WhatsApp o Telegram al 647 36 45 42.
La UIB es posarà en contacte amb la persona que l’ha observat en cas de necessitar més informació o de visitar la zona on s’ha observat.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt