Ara llegint
Maria Massanet, Josep Forteza Rei i Gaspar Riera, premis ARCA a la protecció del patrimoni

Maria Massanet, Josep Forteza Rei i Gaspar Riera, premis ARCA a la protecció del patrimoni

Maria Massanet, Josep Forteza Rei i Gaspar Riera, premis ARCA a la protecció del patrimoni

L’Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) ha concedit un any més els Premis Protecció i Destrucció del Patrimoni.

En el marc dels guardons reservats a la protecció del patrimoni hi figuren tres iniciatives que es reconeixen per valorar la tasca desenvolupada per persones o entitats a favor de la protecció o posada en valor del Patrimoni històric i cultural de la nostra illa: Josep Forteza Rei per la rehabilitació del casal de Can Rei, Maria Massanet Gili i el centenari del pintor Gaspar Riera.

A l’altra costat ARCA ha destacat tres iniciatives censurables: l’amenaça dels parcs fotovoltaics, el perill de perdre escars, alcoves i petites construccions de la costa i la desaparició del museu a la Granja d’Esporles.

Forteza Rei, davant la casa, amb un grup d’estudiants.

“La generositat i l’amor pel Patrimoni demostrat per Josep Forteza Rei ens ha commogut especialment”, destaquen des d’ARCA. “L’edifici modernista més fotografiat de la ciutat de Palma, ara brilla més que mai per la inversió altruista, sense cap tipus d’ajuda pública, d’aquest home que mereix tot el reconeixement de la Ciutat”, argumenten per concedir-li el guardó.

Sobre Maria Massanet Gili expliquen d’ella que ha tengut una vida dedicada al patrimoni documental, “tal vegada el menys vistós dels patrimonis però fonamental per entendre i conéixer els fets de la història, des dels més quotidians i administratius als especialment simbòlics i històrics”, recalquen. Maria Massanet va ocupar diferents llocs professionals fins que va posar en marxa l’Arxiu de Capdepera, el funcionament del qual és, sens dubte, exemplar.

Una de les obres del desaparegut Gaspar Riera.

Per últim s’ha guardonat la iniciativa del centenari de Gaspar Riera. Riera va dedicar la seva vida a la pintura, amb una passió i dedicació incomparables. El seu fill Miquel Àngel ha fet una feina titànica per donar a conéixer una obra extensa i de reconeguda qualitat arreu de l’illa, expliquen des d’ARCA. Gaspar Riera va ser el pintor del Pla de Mallorca, però també de la Serra de Tramuntana, l’innovador, l’escriptor, l’home que es va superar a si mateix. “El seu fill ens ho ha vengut mostrant durant tot un any amb exposicions i xerrades a molts de pobles de l’illa, amb una dedicació i amor incondicionals”, diuen.

Adverteixen des d’ARCA que no són iniciatives que competeixen entre ells, ja que consideren que totes tres mereixen el mateix reconeixement.

Premis a la destrucció

El relació als premis sobre la destrucció del patrimoni, un d’ells e’n durà el premi a més ferest el dia del sopar d’ARCA, en què serán sotmesos a votació.

En primer lloc hi figura l’amenaça dels parcs fotovoltaics sobre el paisatge. “Ningú qüestiona la necessitat d’un canvi de sistema en l’obtenció d’energia. El problema ve quan les presses fan que sovint s’oblidi la necessitat de consensuar, planificar i preveure inconvenients abans que es produeixin. Vivim i ens reconeixem en el nostre paisatge”, adverteixen. Consideren que l’agricultura s’ha de preservar. El premi es personifica en la Direcció General d’Energia del Govern, per la manca de participació en les decisions que afecten aquest canvi, comenten.

Personifiquen un altre premi en la Demarcació de Costes pel risc de perdre per sempre els escars, alcoves i petites construccions històriques a la costa. Asseguren que aquesta institució “no atén a raons tan importants com les històriques i les paisatgístiques i vol esborrar del nostre litoral unes petites construccions tradicionals, la majoria de les quals aporten en positiu i no destorben ningú”. El paisatge des Port des Canonge i molts altres arreu de l’illa corren perill per mor d’una malentesa protecció de la costa, adverteixen.

En tercer lloc ARCA censura la desaparició del museu de la Granja d’Esporles. La venda d’aquesta possessió “ha comportat la pèrdua d’un espai museístic senzill, visitable i molt proper”, expliquen. “Ha estat una pèrdua irreparable que ningú no ha sabut evitar”, es lamenten. Comenten que a sa Granja podies entendre la vida a una possessió a través de tots els ambients presents dins l’habitatge, tant dels senyors com dels treballadors, a més del rastre de la seva història i la seva integració en la natura. Consideren que és una pèrdua irreparable que Consell, Ajuntament d’Esporles i Govern haurien d’haver evitat.

El dia 28 de març tendrà lloc el sopar anual d’ARCA durant el qual es farà entrega dels Premis Protecció del Patrimoni i es procedirà a la votació per triar el pitjor entre els tres premis Destrucció del Patrimoni.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt