Ara llegint
Les platges d’Eivissa es monitoritzen per tenir informació sobre la seva saturació

Les platges d’Eivissa es monitoritzen per tenir informació sobre la seva saturació

Eivissa invertirà 5’9 milions d’euros en tenir les platges monitoritzades. Un total de 33 platges de l’illa comptaran amb càmeres que donaran dades en directe sobre el seu aforament, però també sobre possibles incendis forestals, aparcaments saturats o qualitat de l’aigua, i que poden ser útils per a la presa de decisions.

El president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Marí; el CEO de Vodafone España, Colman Deegan; el vicepresident segon i conseller insular d’Innovació, Javier Torres, i el subdirector de Territoris Intel·ligents de RED.ES (entitat dependent del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital), Arturo Rodríguez, han presentat al port de Benirràs, situat al municipi de Sant Joan de Labritja, el component de control d’aforament, el primer instal·lat de la iniciativa “Eivissa, turisme intel·ligent i sostenible” i que preveu un total de 33 platges monitoritzades.

Amb aquesta iniciativa tecnològica es podrà controlar, a través d’una plataforma digital, la cabuda d’aquest enclavament gràcies a una càmera que capta fotogrames de la zona en temps real. La institució insular ha remarcat que les imatges no quedaran enregistrades.

A la presentació a Benirràs, en la qual també han participat Xavier Santamaría, director insular d’Innovació del Consell Insular d’Eivissa, i Antonio Álvarez, director territorial de Vodafone per a Balears, Comunitat Valenciana i Múrcia, s’ha ensenyat la primera càmera de control d’aforament, instal·lada a la torre de socorrisme, i s’ha explicat que, quan estigui 100 % operativa, mostrarà aquesta platja en temps real i, a través d’una plataforma digital, quin és el nivell d’ocupació i les zones amb menor percentatge de persones.

El president del Consell Insular d’Eivissa ha valorat la posada en marxa de la iniciativa “Eivissa, turisme intel·ligent i sostenible” com “la demostració de l’aposta decidida de l’illa d’Eivissa per avançar, per ser una destinació turística innovadora i per aprofitar totes les possibilitats que ens ofereix la tecnologia per millorar tant la gestió del destí com els serveis que reben els ciutadans de l’illa”.

“Eivissa és un destí mundialment conegut i el fet que sigui també pioner en la implantació de projectes com Smart Island suposa un valor afegit més a l’oferta i la qualitat que volem transmetre com una illa que aposta per un futur sostenible, amb uns serveis i unes infraestructures”, ha manifestat Marí, qui ha destacat que poder controlar i regular els aforaments a les platges per evitar-hi aglomeracions que puguin acabar sent un problema, així com la possibilitat de conèixer en temps real si hi ha un espai lliure en un determinat aparcament públic o tenir una xarxa de càmeres de vigilància que cobreixin el territori insular i que permetin un millor control contra incendis són, sens dubte, avanços que col·loquen Eivissa entre les destinacions turístiques capdavanteres en innovació.

A continuació, Antonio Álvarez, director de Vodafone a Balears, Comunitat Valenciana i Múrcia, ha explicat que “Eivissa és l’illa perfecta per implementar el projecte tecnològic amb el qual Vodafone vol transformar l’experiència a l’illa i, el més important, fomentar la sostenibilitat turística mediambiental”.

Per una altra banda, el vicepresident del Consell Insular d’Eivissa ha manifestat que, gràcies a la iniciativa ‘Eivissa, Turisme Intel·ligent i Sostenible’, l’illa fa un salt tecnològic molt important que es reflectirà en una millor qualitat de vida, tant per a les persones residents com per a turistes. “Amb la presentació del primer component de la iniciativa “Eivissa, turisme intel·ligent i Sostenible” instal·lat a Benirràs donam el tret de sortida del projecte i avançam cap a la nostra meta: que Eivissa sigui una illa intel·ligent i interconnectada al servei de la ciutadania. Avui feim un primer pas important cap a la transformació digital, elemental per cobrir les demandes d’informació i necessitats de les persones residents i dels turistes, àvids de conèixer a l’instant si hi ha espai a l’aparcament més pròxim, si les platges estan plenes, a quina hora passarà el bus per la parada o si la qualitat de l’aigua és apta per al bany. “Eivissa, turisme intel·ligent i sostenible” brindarà tota aquesta informació”, ha explicat Torres.

Posteriorment, el vicepresident del Consell Insular d’Eivissa ha afegit que Benirràs també comptarà amb un altre component del projecte, ja que pròximament s’hi instal·larà un sistema de monitoratge d’aparcaments, i ha recordat que aquest projecte impulsat pel Departament d’Innovació també implicarà millores substancials del transport públic de l’illa perquè es dotaran 160 tòtems informatius.

Un sistema de videovigilància

El component de la iniciativa “Eivissa, turisme intel·ligent i sostenible” presentat aquest dilluns a Benirràs utilitza un sofisticat sistema de videovigilància mitjançant càmeres IP amb connectivitat 4G i dotades d’un potent programari que permet detectar elements fins a 100 metres de línia de costa per càmera, depenent de les característiques de la platja. Per tant, detecta quines zones estan sent ocupades i les que estan lliures i calculen el percentatge d’ocupació en temps real. A més, permet disposar de càmeres exclusives per a comptatge de persones en els accessos a la platja millorant la fiabilitat del sistema i combinant dades de percentatge d’ocupació de l’espai amb dades d’aforament de persones. Les autoritats pertinents seran les encarregades de determinar la cabuda de banyistes i el nombre màxim de persones que podran acudir en grup a les instal·lacions.

A més, amb aquesta solució, la institució insular podrà controlar, de manera senzilla i eficaç, l’aforament de les seues platges a través d’unes càmeres que capten fotogrames del lloc. El programari instal·lat no enregistra imatges i no emmagatzema cap dada personal, només detectarà les zones de l’espai que estan ocupades i quins espais estan lliures. Aquest sistema de videovigilància amb control d’ocupació també permet la possibilitat d’adaptar-lo a altres entorns com parcs, places, terrasses, passejos marítims o esdeveniments a l’aire lliure, entre altres.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt