Ara llegint
Les reserves hídriques de Balears en situació crítica

Les reserves hídriques de Balears en situació crítica

La manca de pluges aquest any, posa en situació crítica l’estat dels aqüífers de les Illes Balears. A pesar de les prediccions que ens anuncien cada dia, la realitat no és la que s’esperava de cap de les maneres. Per això les reserves hídriques de les Illes Balears se situen en el 46 % el mes d’agost, un percentatge tres punts inferior al del mes passat. Tot i que la situació varia de manera significativa respecte del mateix mes de 2020, quan les reserves es trobaven en un 62%, és similar a la de fa dos anys, quan es trobaven al 51%.

Per illes, l’única on s’incrementa el percentatge de les reserves és a Formentera, que passa d’un 49% a un 50%. A Mallorca, baixa del 49% del juliol al 46% de l’agost i a Eivissa, davalla dos punts, situant-se al 45%. Menorca no varia respecte el mes passat i queda al 47%.

Pel que fa a les Unitats de Demanda (UD), sis de les deu es troben en escenari de prealerta. Així, la UD Artà se suma a les cinc que ja es trobaven en el mateix escenari (Eivissa, Pla, Migjorn, Tramuntana Nord i Formentera). Aquestes UD necessitaran tres mesos en situació de normalitat per sortir de l’escenari de prealerta.

Les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) indiquen que l’agost ha estat sec a l’arxipèlag, ja que de mitjana s’han acumulat 10,1 l/m2, un 49% menys del que és habitual segons la sèrie històrica. Per illes, el mes ha estat sec a Mallorca (12 l/m2 , un 42% menys que la mitjana); molt sec a Menorca (0,3 l/m2 , quan la mitjana se situa als 18 l/m2 ); sec a Eivissa (9,2 l/m2 , un 47% menys que la mitjana), i molt sec a Formentera (0 l/m2 quan la mitjana se situa als 12,6 l/m2 ).
Pel que fa a temperatures, ha estat molt càlid.

La falta de pluges ha provocat que el dèficit interanual s’incrementi: A les Illes Balears la precipitació interanual està al 84% de la mitjana; Mallorca està al 84%; Menorca al 87%; i Pitiüses al 78% (es a dir, acumula un dèficit del 22%).

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt