Ara llegint
Sant Josep arranca la recollida orgànica pels grans productors i a partir d’1 d’abril a tota la ciutadania

Sant Josep arranca la recollida orgànica pels grans productors i a partir d’1 d’abril a tota la ciutadania

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha posat en marxa la recollida selectiva de la matèria orgànica amb un contenidor específic de color marró. Aquest nou servei, requereix a les administracions locals, als ciutadans i a les empreses, fer un esforç per separar els residus orgànics aprofitables, tractar-los a Ca na Putxa per transformar-los en compost i biogàs, reduir els residus destinats a abocador i fer una passa més cap a la sostenibilitat.

La implantació de la nova fracció va arrancar dia 1 de març amb la recollida als establiments productors singulars de residus generadors de matèria orgànica, un total de 17 al municipi de Sant Josep actualment.

«El que farem amb aquesta implantació del contenidor marró suposarà un gran salt qualitatiu en la gestió dels residus a la nostra illa i ens obliga a fer molta feina per explicar bé a la ciutadania què ha d’anar a cada contenidor i així apropar-nos a l’objectiu del residu zero a les nostres cases i negocis», ha dit la regidora de Medi Ambient, Mónica Fernández.

La recollida dels residus orgànics ha començat principalment en supermercats, distribuïdores i empreses d’alimentació, que són els establiments que es troben en funcionament en aquest moment. No obstant, s’estima que aquesta xifra s’incrementi en el temps i s’arribi a prestar el servei als aproximadament 150 establiments productors singulars registrats al municipi que generen aquest residu orgànic.

Recursos per als usuaris

Per donar suport a aquesta implantació, l’Ajuntament proporciona de manera gratuïta els recursos inicials necessaris, com són els contenidors específics amb la tapa marró, així com bosses compostables pel seu dipòsit. Aquest nou servei suposa un repte, pels mitjans necessaris per activar la recollida de la nova fracció, i també una gran millora en la gestió de residus al municipi, a més de donar compliment a les diferents normatives pel que fa a valorització d’aquesta matèria.

“Però una altra gran fita en la implantació de la recollida de la fracció orgànica arriba el proper 1 d’abril, quan està previst que s’iniciï la prestació del servei al ciutadans amb la recollida domiciliària”, assenyalen des de l’Ajuntament.

Això suposarà el desplegament a tots els punts del municipi d’un nou contenidor a la via pública destinat a la recollida selectiva de la matèria orgànica generada als llars de Sant Josep així com als establiments que no són productors singulars de residus i que han de dipositar les restes orgàniques que generin als contenidors del carrer.

Per facilitar la separació a les cases, l’Ajuntament iniciarà en breu una campanya de conscienciació ciutadana per tal que la gestió d’aquesta nova fracció de residus «es faci de la manera més eficaç possible, amb una bona separació en origen de les restes orgàniques des del primer moment».

La implantació d’aquest servei ha estat possible arrel de la posada en marxa de la planta de triatge de residus i de tractament de la matèria orgànica a Ca na Putxa, per donar servei a l’illa d’Eivissa, encara que aquesta ha arribat mesos després del que s’havia anunciat. Per aquest fet, tot i que l’Ajuntament estava en condicions d’iniciar la recollida d’orgànics des de setembre, seguint indicacions del Consell, finalment es va optar per ajornar tot el desplegament necessari per la gestió de la nova fracció fins a la entrada en servei plena de la planta, amb l’objectiu d’evitar un malbaratament dels recursos públics.

Amb aquesta implantació, s’ha previst la incorporació de quatre nous operaris del servei de recollida (a més dels dos més previstos en el programa de 2021) i el redisseny de les rutes així com els horaris de recollida, canvis que es varen haver d’ajornar l’any passat amb el retard de tota aquesta acció. Addicionalment, està prevista la incorporació en breu d’informadors ambientals que col·laboraran en la tasca de sensibilització i informació a la població del municipi.

@Foravila_IB
#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt