Ara llegint
Alán Carrasco guanya el Premi Ciutat de Manacor d’Arts Plàstiques

Alán Carrasco guanya el Premi Ciutat de Manacor d’Arts Plàstiques

Alán Carrasco guanya el Premi Ciutat de Manacor d'Arts Plàstiques

Alán Carrasco (Burgos, 1986), resident a Barcelona, és el guanyador del Premi Ciutat de Manacor d’Arts Plàstiques 2023. Li ha fet entrega del Premi el delegat de Cultura de l’Ajuntament de Manacor, Ferran Montero, aquest dissabte horabaixa al Museu d’Història de Manacor, on s’ha inaugurat l’exposició amb totes les obres finalistes i que es podrà visitar fins dia 30 d’octubre.

Alán Carrasco és artista visual i investigador amb una trajectòria dilatada. Actualment està immers en la investigació del programa de Doctorat en Història i teoria de les Arts de la Universitat de Barcelona i en el d’Història de l’Arquitectura de la Universitat Tècnica de Brandenburg, en la qual analitza els conceptes d’iconoclàstia i memòria col·lectiva a partir dels esdeveniments sociopolítics que van des de la frustrada Spartakusaufstand de 1919, fins a la caiguda del Muro de Berlín en 1989.

El seu treball de producció com a artista està conceptualment lligat al seu treball de recerca teòric. En els últims anys ha desenvolupat un cos d’obra centrat en els mecanismes de construcció dels relats oficials, prestant especial atenció a algunes de les seves estratègies narratives, com són la inducció selectiva de memòria i d’oblit i molt especialment, dins d’aquesta última tecnologia, a la funció de la iconoclàstia; és a dir, la doctrina que s’oposa a la veneració d’imatges o ídols.

Està especialment interessat en els marges dels relats històrics i en l’anàlisi de les raons per les quals alguns aspectes i actors van ser sistemàticament eliminats d’aquests. En projectes més recents ha treballat també amb aspectes del que anomena possibilitats de la història, és a dir, esdeveniments de la versemblança dels quals no estem segurs però que són, en tot cas, plausibles.

En els darrers anys ha rebut diversos premis i beques entre els quals destaquen la Beca per a artistes de l’Acadèmia d’Espanya a Roma (Ministeri d’Afers Exteriors de Cooperació d’Espanya, 2020 / 2021), el Premi MANGO al millor artista emergent de Swab Barcelona (2020), el Premi Art Nou 2019 a la millor exposició individual (2019), etc. Ha exposat al MACBA, al Casal Solleric de Palma, al CAB, al MUSAC, al Born Centre de Cultura i Memòria, entra d’altres.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt