Ara llegint
Aquest octubre les obres de Portocolom estaran a exposició pública, segons respon el Govern al consistori felanitxer

Aquest octubre les obres de Portocolom estaran a exposició pública, segons respon el Govern al consistori felanitxer

“L’empresa pública PortsIB invertirà 9,1 milions d’euros en la rehabilitació de les barraques de Portocolom, un dels projectes més importants que té previst dur a terme al municipi”. El Govern Balear ha emès avui un comunicat amb aquest encapçalament després que ahir el consistori felanitxer reclamàs aquesta inversió de manera urgent després d’haver estat ajornada en diverses ocasions.

Des del Govern Balear han explicat que en aquest moment ja s’ha duit a terme la primera fase del contracte per a la redacció del projecte de rehabilitació de les barraques de Portocolom i l’assistència tècnica a la direcció d’obra, consistent en la recopilació de dades, les feines prèvies i l’elaboració de l’estudi d’alternatives.

En el desenvolupament d’aquesta etapa, segons expliquen, s’han mantingut diverses reunions amb l’equip de Patrimoni del Consell de Mallorca així com amb els tècnics municipals per tal d’establir de forma conjunta les bases de la redacció del projecte bàsic, la qual cosa ha suposat un retard en l’inici dels treballs.

Prèviament a l’aprovació tècnica del projecte, PortsIB vol revisar-ho amb l’equip de Patrimoni del Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Felanitx amb l’objectiu de que la solució que es dugui a exposició pública i tramitació ambiental estigui consensuada amb totes les administracions implicades, han relatat.

La previsió de terminis és que al llarg d’aquest mes d’octubre es revisi i aprovi el projecte bàsic i es pugui iniciar el període d’exposició pública necessari per a la tramitació del projecte i la tramitació ambiental necessària ja que les aigües interiors del port de Portocolom estan incloses dins una zona de protecció ambiental i s’ha considerat que el projecte està inclòs dins dels preceptes de tramitació ambiental ordinària, segons han explicat des del Govern mitjançant un comunicat.

Una vegada realitzada la tramitació ordinària i ambiental del projecte es podrà continuar amb la redacció del projecte executiu i la licitació de les obres.

Les construccions de Portocolom

Les primeres d’aquestes construccions van ser edificades al segle XIX, però es varen continuar construint de noves fins a mitjans del segle XX. Les barraques estan ubicades, principalment, a la zona d’es Riuetó (un centenar), al carrer de la Mar, a l’avinguda Tamarells i a sa Bassa Nova. Per la seva disposició al llarg de tota la badia conformen la façana marítima del poble, raó per la qual estan incloses en el Catàleg de protecció del patrimoni històric de Felanitx, aprovat definitivament, amb prescripcions, el 17 de juny de 2016 (BOIB núm. 78 de 21 de juny de 2016).

Donat el seu especial interès cultural, Ports IB va decidir des del començament del plantejament del projecte comptar amb la col·laboració del departament de Patrimoni del Consell de Mallorca, per tal que la rehabilitació d’aquestes edificacions mantingui el caràcter i els colors característics i històrics de les casetes de pescadors. De fet, les barraques segueixen sent uns elements essencials per al port mariner, per guardar les eines a l’estiu i com a refugi de barques petites (bots i llaüts) a l’hivern.

El pressupost actual del projecte bàsic és de 9,1 milions d’euros per a la recuperació de les emblemàtiques edificacions, dins d’una actuació que també preveu la reforma de la urbanització de diverses parts del Port.

Els criteris de selecció d’alternatives s’ha realitzat d’acord amb el catàleg de patrimoni municipal i es basen en la conservació, rehabilitació i reforma del conjunt preservant al màxim els volums, els elements compositius i els sistemes constructius emprats, sempre que sigui possible, amb la premissa de garantir al màxim l’estabilitat, la durabilitat i la funcionalitat del conjunt i amb la voluntat de respectar l’estètica inicial i la integració en el paisatge.

El projecte reforçarà l’estructura interior i exterior de les barraques, ja que, en la majoria, la seva part superior forma el passeig de vianants del port. A més, es restauraran tots els elements complementaris, com les escales, els brendolats (balustrades) per baixar, els motllets o les portes de fusta que tanquen les barraques. A més a més es planteja una adaptació dels espais adjacents a les barraques dignificant i millorant l’entorn en l’àmbit urbà i des del punt de vista de l’accessibilitat, prioritzant els recorreguts de vianants a les zones d’intervenció.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt