Ara llegint
El centre de dia d’Artà s’ampliarà amb 15 places noves

El centre de dia d’Artà s’ampliarà amb 15 places noves

El centre de dia d'Artà s'ampliarà amb 15 places noves

La consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, i el batle d’Artà, Manolo Galán, han signat el conveni per ampliar i modernitzar el centre de dia del municipi amb un pressupost de 666.022,26 euros, que cobrirà el total del projecte i suposarà crear 15 places noves. La Conselleria aportarà la quantitat de 499.516,70 euros i, l’Ajuntament, 166.505,57.

Les obres d’ampliació i millora de l’immoble permetran que, abans del 31 de desembre de 2025, Artà compti amb un total de 30 places de centre de dia. La col·laboració entre les dues institucions té com a finalitat optimitzar els recursos socials disponibles, donar més cobertura a les persones grans en situació de dependència del municipi i millorar la qualitat del servei.

Les 15 places de nova creació s’incorporaran a la Xarxa Pública d’Atenció a la Dependència per un període mínim de vint anys. Això implica que la Conselleria es farà càrrec del seu finançament una vegada estiguin en funcionament. Actualment, ja en finança 12 de les actuals, amb una inversió anual de 10.471 euros per plaça i 125.660 euros en total (que seran 282.717 anuals quan ja siguin 27 places les incorporades a la Xarxa).

«Som una societat que està envellint i per tant necessita cada vegada més recursos», ha expressat la consellera Santiago. Per això, ha dit, «tenim en construcció nou residències, hem crescut en centres de dia, en hores de servei d’ajuda a domicili, en teleassistència, en ajuda econòmica. Per tant, s’han de posar cada vegada més serveis en relació a les necessitats de la població i d’una forma diversificada perquè no tothom necessita la mateixa atenció». Cal també que aquest creixement sigui «continuat en el temps».

Arran del creixement que estan registrant aquests recursos per atendre les necessitats socials, Santiago s’ha referit al paper cada vegada més important de l’economia de les cures i l’economia de proximitat (escoletes, centres de dia, residències…): «és una economia que permet una no-deslocalització del treball, perquè la feina s’ha de fer en el territori; i qualificació de feina, que és la que necessitam a la nostra comunitat autònoma; promou la cohesió social i ajuda a l’equitat. Per tant, és un tipus d’economia que hem de promoure, a més en aquest moment de canvi de model econòmic i productiu que volem a la nostra comunitat».

Per la seva banda, el batle Manolo Galán ha manifestat: «Les institucions fan feina i fan feina de valent, sobretot si tenen l’objectiu clar, que és la millora de la qualitat de vida de les persones de la tercera edat». Galán ha explicat també que la planta baixa del centre està operativa, i la primera planta és la que es remodelarà, amb l’objectiu d’anar ampliant places.

Nous centres de dia

Lligat al desenvolupament de l’atenció a la dependència i l’envelliment de la població, la Conselleria d’Afers Socials i Esports té en marxa un pla de nous equipaments públics tant d’obra nova com de reforma. Aquest pla es finança amb fons propis i europeus a càrrec dels fons REACT-UE i el fons de Recuperació, Transformació i Resiliència.

L’ampliació del centre de dia d’Artà és un dels nous projectes projectats, en què també s’hi troben, per exemple, els centres de dia de Palmanova (Calvià), Sóller, Porreres, Alaró o Son Xigala (Palma). Amb els centres de dia dels quals s’estan finalitzant les obres i amb aquells que estan pendents d’obrir, es posaran en funcionament 354 noves places.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt