Ara llegint
El TSJIB ratifica la suspensió de llicències per a noves superfícies comercials del Consell de Mallorca

El TSJIB ratifica la suspensió de llicències per a noves superfícies comercials del Consell de Mallorca

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha desestimat íntegrament el recurs contenciós administratiu interposat per la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) contra l’acord de suspensió de llicències derivat de l’aprovació inicial del Pla Director Sectorial d’Equipaments Comercials de Mallorca (PECMA), tal com es va acordar al ple del Consell de Mallorca el 22 de desembre de l’any 2017.

La sentència del TSJIB notificada el 23 de novembre de 2020 dona la raó al Consell, ja que afirma que la decisió de la institució insular s’ajusta a dret i es desplega correctament, motivada per la previsió de la legislació en matèria d’ordenació territorial. Al mateix temps, el Tribunal Superior de Justícia de les Illes reconeix que és una obligació de l’administració adoptar aquest règim per assegurar la integritat de la proposta d’ordenació en tramitació.

El tribunal destaca el fet que l’acord adoptat i el règim cautelar previst als articles 10 i 13.4 de la Llei 4/2000, d’ordenació territorial, és matèria estrictament d’ordenació del territori sense afectar principis econòmics, d’unitat de mercat o de lliure competència.

“Aquesta sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes reforça el que sempre ha defensat la institució insular sobre la suspensió de llicències en l’àmbit de l’ordenació del territori i de l’urbanisme. És un mecanisme preventiu per evitar alterar les condicions preexistents”, ha assenyalat la consellera de Territori Maria Antònia Garcías en conèixer-se el contingut de la sentència. En aquest sentit, Garcías ha afirmat que la suspensió temporal és la forma “d’assegurar l’efectivitat de la futura planificació, impedint que es puguin produir desenvolupaments contradictoris i garantir així la viabilitat del nou pla”.

El ple del Consell de Mallorca va aprovar de manera definitiva el pla director d’equipaments comercials (PECMA) el mes d’abril del 2019, després d’una feina de recerca de consens exitosa. Aquest pla que estableix els requisits per a implantar noves grans superfícies comercials a l’illa, està pensat per evitar l’impacte mediambiental i també per potenciar els comerços de proximitat.

El PECMA estableix diferents dimensions per construir nous centres comercials en funció del territori. Així a Palma i a la zona de Marratxí, el màxim és de 40.000 metres quadrats. Mentre que a Inca i Manacor el límit s’ha fixat en 13.000. A Palmanova, Santa Ponça, Port d’Alcúdia o la badia de Palma no han de superar els 4.000 metres quadrats. En municipis com Andratx, Pollença, Campos o Sóller, s’autoritza la construcció de nous comerços de 1.500 metres com a màxim i en la resta de Mallorca, el límit s’ha fixat en superfícies de 700 metres quadrats com a màxim.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt