Ara llegint
Felanitx presenta el seu catàleg de camins, que inclou 159 rutes que sumen prop de 300 quilòmetres

Felanitx presenta el seu catàleg de camins, que inclou 159 rutes que sumen prop de 300 quilòmetres

Felanitx presenta el seu catàleg de camins, que inclou 159 rutes que sumen prop de 300 quilòmetres

L’Ajuntament de Felanitx ha presentat avui el catàleg de camins del municipi. El total de quilòmetres catalogats és de 298,631, dels quals 291,574 són públics. S’han inventariat 159 camins, dels quals 147 són clarament públics. Pel que fa als 12 camins restants, es recomana obrir un expedient d’investigació per tal d’aclarir-ne la seva titularitat.

La Direcció Insular de Medi Ambient ha ajudat el Consistori felanitxer a elaborar el seu catàleg de camins. Concretament, s’ha recopilat la documentació existent per establir-ne la titularitat i s’ha recollit la informació sobre l’estat actual de cada un dels camins, amb especial incidència en els aspectes tipològics, constructius, etc.

Finalment, s’ha treballat amb la sistematització de totes les dades recollides, de tal manera que aquesta informació sigui aprofitable per elaborar el planejament urbanístic i l’Inventari de béns d’entitats locals. L’Ajuntament de Felanitx ha col·laborat amb el Consell de Mallorca i ha facilitat l’accés a la informació i el desenvolupament de treballs de camp per poder completar la informació de cada camí.  

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i el batle de Felanitx, Jaume Monserrat, han estat els encarregats de presentar avui dematí el catàleg. A l’acte de presentació també hi han assistit la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Felanitx, Catalina Soler i el regidor de Cultura, Pere Antoni Mascaró.

Aurora Ribot s’ha mostrat molt contenta en la presentació del catàleg i ha destacat que «amb aquest catàleg de camins tornam a la ciutadania el que sempre ha estat seu: els camins públics. Volem generar més consciència ecologista i per això és molt important promoure el senderisme com a oci segur i sostenible.  Els felanitxers i felanitxeres disposen de més de 140 camins públics per poder gaudir de l’interès patrimonial i paisatgístic del seu municipi».

«El nostre objectiu és ajudar els ajuntaments interessats a elaborar els catàlegs de camins públics ubicats dins els seus termes municipals, perquè la Llei de camins públics i rutes excursionistes estableix “que tots els municipis de l’illa tinguin els seus catàlegs aprovats”», ha recordat la consellera Ribot.

Una eina molt útil

Per la seva banda, el batle de Felanitx, Jaume Monserrat ha explicat que «recopilar la informació ha dut molta feina per l’extensió del municipi de Felanitx. És una eina on es recull i es té molt clar quina és la propietat, si un camí és públic o privat. També dona peu a obrir processos de recuperació de camins que amb el temps o per desús o per mala interpretació de la propietat ara mateix no estan oberts».

D’acord amb la Llei de Camins, el catàleg que s’ha presentat avui, l’ha de supervisar l’Ajuntament de Felanitx i, després, amb l’informe preceptiu del Consell Insular, s’ha d’aprovar al municipi inicialment i s’ha de sotmetre a exposició pública per termini d’un mes a fi que els interessats puguin presentar-hi les al·legacions. Aquest procés d’exposició pública és necessari per tal que es pugui aportar informació pels interessats respecte dels fonaments de la titularitat pública o no dels camins.

Catàleg de camins

L’estudi que han realitzat els tècnics del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient se centra en la xarxa viària rural de Felanitx, de la qual s’exclouen les carreteres, competència del Consell de Mallorca, les àrees urbanes i els nuclis rurals. El catàleg es presenta estructurat en cinc capítols: introducció, fonts consultades, fitxes dels camins inventariats, conclusions i annex cartogràfic.

S’inclouen diversos tipus de camins diferents: els camins que apareixen documentats als arxius consultats, els camins que destaquen per les seves característiques constructives, els camins ja inclosos al Catàleg de protecció del patrimoni de Felanitx i, també, els camins que discorren per dins finques públiques o els que formen part de rutes excursionistes clàssiques i apareixen en la bibliografia especialitzada.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt