Ara llegint
Interposats dos recursos contenciosos administratius contra l’ampliació PN de Llevant

Interposats dos recursos contenciosos administratius contra l’ampliació PN de Llevant

Dos afectats han interposat sengles procediments davant la Sala Contenciosa Administrativa número 1 del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears contra el Decret 8/2023 de 20 de febrer, pel qual s’aprova el Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals de Llevant i s’amplien els límits del parc natural de la Península de Llevant.

La Conselleria ha publicat en el BOIB de 16 de maig una resolució signada pel director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, per la qual s’insta les persones interessades a personar-se en els procediments judicials oberts. A diferència del que va passar amb les al·legacions presentades al projecte d’ampliació del PN de Llevant –contestades en bloc i en una publicació just penjada al Portal de Transparència- aquesta vegada la conselleria s’ha vist obligada a comunicar personalment i individualment a tots els al·legants. Mitjançant correu electrònic se’ls informa que disposen de nou dies per personar-se com a part en el procés legal que han iniciat els dos recurrents.

Un dels denunciants està vinculat presumptament a una instal·lació hotelera ubicada a Cala Ratjada. L’altre representa els interessos de la família Fierro March, present a la zona com a propietari de terrenys i titular d’activitats econòmiques diverses.

Platja de s’Arenalet d’Aubarca. (Foto: Xisco Simón)

Consultada la conselleria sobre la seva opinió sobre aquesta situació s’ha limitat a afirmar que “Tothom té dret a anar a la justícia si ho troba oportú”.

Cal recordar que es varen presentar un total de 1542 al·legacions presentades per 185 persones o entitats diferents. Les valoracions i aportacions de les al·legacions es varen despatxar en 141 pàgines d’un document amb 404 fulles. Les respostes varen ser elaborades per un equip liderat per l’actual director de parc, Antoni Martínez. L’argumentació de l’administració mediambiental serà, previsiblement, un element fonamental per donar base legal al procediment judicial.

L’ampliació del PN de Llevant és, juntament amb l’ampliació i augment de zones d’exclusió del PORN de la Serra de Tramuntana, un dels projectes estrelles per aquesta legislatura de la conselleria liderada per Miquel Mir. La propietat de la finca de Ternelles, vinculada a la família March, també ha interposat recurs contenciós administratiu per evitar la servitud de pas per accedir a les seves terres, en un conflicte que abasta més de 10 anys.

Imatge de les Cases d’Albarca. (Foto: Xisco Simón)

La Sala Contenciosa Administrativa número 1 del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears tindrà, per tant, la darrera paraula sobre la bondat legal de les regulacions impulsades per Miquel Mir i el seu equip. Sempre que la decisió final no sigui recorreguda a instàncies superiors com el Tribunal Suprem, com ha estat habitual en els darrers procediments.

Experts legals consultats mostren prudència davant el que es pot esdevenir fins no tenir accés a la documentació completa, amb les argumentacions jurídiques i els fonaments invocats pels equips legals dels recurrents.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt