Ara llegint
Localitzen a Son Coletes les restes de cinc individus més

Localitzen a Son Coletes les restes de cinc individus més

La segona fase d’excavacions i exhumacions al cementeri de Son Coletes e Manacor avança, a mida que la climatologia ho permet. Després d’uns dies delimitant les noves fosses localitzades, ahir dissabte, l’equip tècnic d’Aranzadi i ATICS va poder començar a excavar en profunditat dues rases, que es troben entre les zones enjardinades, i que són la continuació de les fosses buides que s’havien trobat fa unes setmanes a la zona 4 d’excavacions, al costat de dos agrupaments de restes disperses. 

Aquesta vegada, a les fosses sí que s’han localitzat restes d’un mínim de cinc individus, articulades, és a dir, amb connexió anatòmica, i que amb tota probabilitat corresponen a víctimes de la Guerra Civil per la disposició en què es troben aquests enterraments, ja que segueixen el mateix patró observat en les fosses localitzades en les excavacions del 2020. També s’ha documentat presència de calç. 

Així ho ha confirmat avui dematí el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, que ha assistit a l’inici de les visites guiades que la Vicepresidència del Govern ofereix conjuntament amb l’Ajuntament de Manacor i que estan obertes al públic en general. 

Jurado ha recordat que “durant molt de temps es va pensar que a Son Coletes no es podrien trobar les restes dels assassinats, però afortunadament aquests darrers dos anys han significat una gran passa endavant amb la troballa de moltes persones desaparegudes. Cada cos recuperat és un poquet d’esperança per a moltes famílies que esperen que es pugui identificar el seu ésser estimat”. 

El secretari autonòmic ha estat acompanyat del batle de Manacor, Miquel Oliver. Tots dos han seguit les explicacions de l’historiador Antoni Tugores i dels tècnics d’Aranzadi i ATICS, que han conduït els visitants pels diferents espais on es desenvolupen els treballs: des de la zona d’excavacions fins a la zona de laboratori, on es duen a terme les anàlisis antropològiques. De fet, en aquest darrer espai, les antropòlogues segueixen analitzant el segon agrupament de restes disperses localitzades a la zona 4, que ha resultat ser de grans dimensions, per poder establir el nombre aproximat d’individus als quals pertanyen aquestes restes òssies. 

Fins a dia d’avui, s’han confirmat 11 víctimes de la Guerra Civil entre les restes analitzades en la segona fase d’excavacions de Son Coletes. La majoria de les quals, nou, han estat localitzades en la primera concentració de restes en posició secundària que es va trobar a la zona 4. Les altres dues estaven a la mateixa zona, prop de les criptes. Les restes d’aquests onze individus presenten evidències clares de lesions per arma de foc. 

Aquest diumenge s’han celebrat les tres primeres visites guiades organitzades per la Direcció General de Memòria Democràtica i l’Ajuntament de Manacor, als treballs d’excavació i exhumació que s’estan realitzant al cementeri de Son Coletes. 

Hi ha dues jornades de visites més previstes, que es realitzaran els diumenges 28 de novembre i 12 de desembre. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt