Ara llegint
Manacor es converteix en el municipi més gran de les Illes Balears amb el 100% de la recollida orgànica

Manacor es converteix en el municipi més gran de les Illes Balears amb el 100% de la recollida orgànica

L’Ajuntament de Manacor ha encetat la fase final de la implementació de la recollida de la fracció orgànica domèstica i la instal·lació de 250 nous contenidors de FORM (marró) a tot el municipi.

Des d’aquesta setmana, els barris del Serralt i part de Fartàritx ja poden començar a utilitzar els nous contenidors marrons que s’han instal·lat a la zona i des d’ara i fins el proper mes de setembre, tot el que queda del municipi de Manacor quedarà cobert amb contenidors de FORM. D’aquesta manera, Manacor es convertirà en el municipi més gran de les Illes Balears amb el 100% de recollida de matèria orgànica.

«El que feim ara és la passa definitiva», ha expressat el delegat de Medi Ambient, Sebastià Llodrà, aquest dijous matí des del barri del Serralt, on s’hi ha instal·lat un punt informatiu perquè els veïns de la zona puguin recollir les targetes que els permetran obrir els contenidors.

Amb aquesta darrera fase es posaran al carrer 250 nous contenidors de FORM, que se sumen als 150 que ja hi havia. Així mateix, també s’han adquirit nous contenidors d’altres fraccions – 250 de form, 15 de vidre, 60 d’envasos i 40 de paper -, amb l’objectiu de poder augmentar el màxim nombre d’àrees completes.

«Un exemple és el barri del Serralt i la part de Fartàritx que no té recollida port a porta, que només tenia 3 àrees completes de contenidors i ara passarà a tenir-ne 6», ha explicat Llodrà.

Tot i que l’Ajuntament de Manacor ja disposa de tots els contenidors, la implementació serà progressiva per nuclis o barriades, ja que el departament de Medi Ambient prioritza l’atenció als veïns zona a zona i que la informació pugui arribar al major nombre de persones possible mitjançant atenció directa a peu de carrer.

De fet, els veïns del Serralt i Fartàritx tenen a disposició un punt d’informació aquest dijous 13 i divendres 14 de maig d’11 h. a 14 h. i de 17 h. a 19 h. al passatge de Son Fortesa. Els informadors ambientals lliuraran les targetes a la gent de la barriada que ja les havia sol·licitat, però també tenen la intenció de fer noves adhesions a la tarifa reduïda. Per donar aquest nou servei, el contracte de neteja de l’Ajuntament de Manacor s’ha hagut d’ampliar.

La recollida diària i manteniment de FORM suposarà un augment de contracte dins 2021 de 400.000 euros, de 700.000 euros l’any 2022 i de 270.000 per a 2023. Amb la implantació total de la recollida d’orgànica l’Ajuntament de Manacor dona compliment al que marca la normativa autonòmica mitjançant la llei de Residus.

La fracció orgànica pot suposar prop del 50% dels residus que genera un habitatge habitualment. La tarifa reduïda arriba al 40% dels rebuts La implantació total de la fracció orgànica al municipi pretén ser un punt d’inflexió pel que fa a les xifres de reciclatge.

Si bé el responsable de Medi Ambient ha reconegut que «el punt de partida era desesperançador», ja que el 2018 el reciclatge al municipi se situava en el 13%, «passarem de ser un municipi que estava a la coa del reciclatge dins Mallorca a ser el municipi on hi ha el 100% de recollida amb orgànica, el que permetrà créixer en percentatge total», ha afegit. En aquest sentit, les previsions del departament són que Manacor pugui arribar aquest 2021 al 27% de reciclatge i al 35% en acabar l’any 2022.

«L’important és que tots els ciutadans tendran la possibilitat de reciclar i, a més, des de l’Ajuntament els incentivam a fer-ho pagant menys. Si tothom ho té clar i el servei està disponible, tenim tot el guaret fet perquè funcioni», ha assegurat el batle de Manacor, Miquel Oliver.

L’Ajuntament de Manacor ja ha tramitat unes 9.000 sol·licituds de tarifa reduïda (sumant 2020 i 2021), que penalitza els que no reciclen i bonifica els que sí que ho fan. Actualment, hi ha 3100 targetes de FORM entre S’Illot, Porto Cristo i Manacor (barris Llevant i Sud). Dels 26.000 rebuts de la taxa de residus que cobra anualment l’Ajuntament de Manacor, un 40% ja s’han acollit a la tarifa reduïda.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt