Ara llegint
Ports IB es compromet a desmuntar i tornar a muntar el moll de Portocolom “pedra a pedra”

Ports IB es compromet a desmuntar i tornar a muntar el moll de Portocolom “pedra a pedra”

Ports IB ha redactat un projecte de conservació i reparació dels greus problemes estructurals que presenten diversos molls del Port de Portocolom i que suposa una inversió de més de 400.000 euros. El Govern Balear ho ha anunciat dies després que diverses entitats conservacionistes advertissin que el projecte podria malmetre aquest conjunt patrimonial, que asseguren que és el més important de Portocolom.

Després dels greus temporals de principis del 2020 que varen afectar de manera considerable al port de Portocolom, els tècnics de Ports IB varen detectar importants afeccions estructurals, com esquerdes i moviment dels blocs que conformen els molls del port.

Aquestes afeccions revertien especial gravetat en la zona del moll de sa Duana, espai que des de fa uns mesos ha estat acordonat per evitar el perill que suposa per a vianants i usuaris del port la inestabilitat de les infraestructures i la possibilitat de fallida del moll.

Es tracta d’una actuació que el Govern Balear qualifica d’absolutament necessària pel que fa al manteniment de les infraestructures, que s’ha plantejat conservant els materials i el paisatgisme original tot assegurant la funcionalitat de l’espai portuari i la perpetuació dels seus usos actuals.

Precisament Salvem Portocolom, ARCA, GOB, Terraferida i el Gremi de Margers demanaren el passat cap de setmana a PortsIB la paralització d’aquest projecte perquè, segons asseguraven, “Ports IB vol aixecar l’empedrat original per posar-hi formigó”.

De fet, tot i que el port de Portocolom no està afectat per cap figura de protecció patrimonial autonòmica, Ports IB ha sol·licitat a l’àrea de patrimoni del Consell Insular de Mallorca la possibilitat de rebre assistència per part dels seus tècnics historiadors, arqueòlegs i restauradors durant tota l’execució del projecte, han anunciat avui.

També en aquesta línia i de forma proactiva, des de l’inici el projecte contempla la intervenció d’un arqueòleg especialista en restauració per tal de realitzar un exhaustiu seguiment del desenvolupament de l’actuació així com l’elaboració d’un informe que acrediti la correcta restitució dels molls.

Com a “exemple de l’especial sensibilitat envers la rehabilitació de les estructures actuals” el Govern destaca que el projecte preveu la catalogació i enumeració de cada un dels carreus que actualment conformen els molls, així com el seu desmuntatge pedra per pedra per tal d’accedir a la zona interna i invisible que està greument afectada. Un cop assegurada l’estructura es procedirà a reposar al seu lloc cada una de les pedres originàries restituint l’aspecte inicial tant del moll com dels paviments, han indicat.

Aquest procés, que té en compte la protecció del moll que estipula el Catàleg Municipal de Felanitx, es realitza per evitar qualsevol modificació de la imatge externa dels molls i amb la intenció de preservar el valor etnològic del conjunt.

Segons el Govern Balear, la fallida d’aquesta zona tindria importants repercussions en termes de seguretat i conservació de la infraestructura portuària, així com greus conseqüències mediambientals.

En aquest sentit, donat l’important valor ambiental de la zona reconegut pel Govern mitjançant la figura LIC, Ports IB ha incorporat al projecte l’elaboració d’un pla de vigilància ambiental. Aquesta iniciativa assegura que la realització de les actuacions previstes es dugui a terme amb la més estricta observació de les mesures de protecció mediambiental així com dels ecosistemes preexistents.

El conjunt de dics, escales, rampes, varadors i norais de pedra és probablement el patrimoni més important i ben conservat de Portocolom, destaquen les entitats que advertien sobre els perills del projecte. Recorden que la seva construcció es va iniciar fa gairebé dos segles, quan ja hi ha documentada la seva existència. Asseguren que part de les pedres provenen de les Navetes dels Closos de Can Gaià, el poblat més antic de la zona (1700 aC).

Salvem Portocolom, ARCA, GOB, Terraferida i el Gremi de Margers esmenten que aquest conjunt espectacular i de gran bellesa és encara avui dia funcional. Els mariners usen aquest espai per a desplegar i reparar bous i xarxes i preparar ormejos de pesca. Un ús que ha estat sempre compatible amb l’ús públic a peu, els mercats d’estiu, les festes populars i multitud d’activitats de la gent del poble i dels seus visitants.

“No cal dir que tot aquest conjunt ha estat usat per institucions públiques i empreses per a promocionar el turisme i altres activitats econòmiques del municipi. El moll de sa Duana és una construcció vinculada a una forma de vida, cultura i activitat
tradicionals del poble de les Illes Balears que mereix ser preservat pel seu valor etnològic”, aseguren les entitats proteccionistes.

Recorden, a més, que el moll es va iniciar l’any 1828 davant la necessitat d’embarcar vi i aiguardent i que inclou cinc trams aïllats d’escales, dues rampes petites i una tercera rampa de major dimensió. Assenyalen, a més, que “els valors ambientals de la zona són també molt importants i han estat reconeguts pel Govern mitjançant la figura LIC (Lloc d’Interés Comunitari), que implica el compromís de conservar-los.

Per últim, el Govern destaca que Ports IB ha fet partícip a l’ajuntament de Felanitx dels detalls del projecte i coordinarà l’execució de les obres, que començaran previsiblement al març i es perllongaran durant tres mesos, amb els tècnics municipals.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt