Ara llegint
El II Congrés Mundial sobre Meteotsunamis o ‘rissagues’ es farà a Menorca

El II Congrés Mundial sobre Meteotsunamis o ‘rissagues’ es farà a Menorca

Menorca acollirà el II Congrés Mundial sobre Meteotsunamis amb l’objectiu d’aprofundir, ampliar i compartir coneixements sobre els aspectes científics, tècnics i socials dels anomenats meteotsunamis o rissagues.

Experts i professionals d’arreu del planeta es trobaran del 18 al 20 de maig de 2022 a l’Illa del Llatzeret i a Ciutadella en una trobada internacional que organitzaran, conjuntament, l’Institut Menorquí d’Estudis (IME), el Consell Insular de Menorca i la Universitat de les Illes Balears (UIB), amb la contribució del Govern Balear, l’Ajuntament de Ciutadella, el Sistema de Previsión y Observación Costera de Baleares, Ports de les Illes Balears i AEMET (Ministerio de Transición Ecológica).

Menorca succeeix així a la ciutat croata de Split com a seu d’un congrés que va ser tot un èxit el 2019 i que aspira a consolidar-se com a referent científic d’un fenomen del que es té constància a l’illa des del segle XV. Cròniques d’aquella època ja parlaven “d’enfonsaments de vaixells al port a causa de marees extraordinàries i sobtades”.

Menorca, i especialment el port de Ciutadella, esdevé un punt calent a nivell planetari d’aquests fenòmens, que consisteixen en oscil·lacions del nivell del mar que poden arribar fins als dos metres d’amplitud i excepcionalment fins als tres i quatre metres, amb períodes de sols 10 minuts, i que en el passat han causat greus danys a embarcacions i infraestructures 

Encara que no està clar que el canvi climàtic suposi un augment de freqüència dels meteotsunamis, no hi ha dubte que l’augment de nivell de la mar suposarà una major incidència d’aquests fenòmens, amb una major facilitat d’inundació dels molls. Aquesta és només una de les raons que estimulen la investigació i la convocatòria de congressos mundials sobre el tema.

El congrés que ara es convoca a Menorca té antecedents antics: a Menorca l’any 1987 l’IME va organitzar una primera trobada d’abast estatal, per parlar de meteotsunamis. Agustí Jansà, físic, meteoròleg i membre fundador de l’Institut Menorquí d’Estudis,  va ser el principal organitzador d’aquellatrobada i el primer en atribuir les rissagues de Ciutadella a una causa meteorològica.

Ara Agustí Jansà és qui coordina el II Congrés Mundial sobre meteotsunamis, essent el president tant del Comitè Científic Internacional, com del Comitè Local Organitzador. Fins a setze científics d’arreu del món han acceptat formar part del Comitè Científic Internacional, la qual cosa dona solidesa científica a la convocatòria de Menorca. D’una part hi formen part científics de les Illes Balears, com els professors de la UIB Climent Ramis (pioner, amb A. Jansà, en la investigació de les rissagues), Damià Gomis (menorquí i membre de l’IME), Romualdo Romero (director del Grup de Meteorologia de la UIB) o Sebastià Monserrat (probablement, qui més ha publicat sobre les rissagues). El Director del Sistema d’Observació Costanera de les Illes Balears (SOCIB), Joaquim Tintoré, és, també, part del Comitè Científic. També ho són els qui van ser pilars del I Congrés a Split, Alexander Rabinovich (RUS), Ivica Vilibic i Jadranka Sepic(CRO), així com Eric Anderson (EUA).

“A Split vaig llançar la proposta que el II Congrés Mundial es celebrés a Menorca i l’acollida de la idea va ser molt bona”, explica Agustí Jansà, qui assegura que “el recolzament que suposa el Consell Científic és molt important i la reacció de les institucions, en particular les balears i menorquines, està essent magnífica”. Ara cal veure  la resposta a la crida internacional d’inscripcions, ja que “els antecedents són pocs i portem gairebé dos anys sense congressos científics presencials”.

Registre i presentació de comunicacions

Actualment es troba obert el procés d’inscripció, que estarà obertfins al mes de març. No serà fins a l’abril quan es presentarà oficialment el programa d’un congrés que situarà Menorca en el centre de la recerca i el debat científic sobre meteotsunamis o rissagues.

En els propers mesos us anirem informant de com avança el procés, però si necessiteu més informació o esteu interessats a parlar amb els responsables del Congrés a Menorca no dubteu a contactar amb nosaltres a través del correu electrònic adm.ime@cime.es. També podeu consultar el web oficial del congrés: http://2cm-menorca.ime.cat/Contingut.aspx?IdPub=2357

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt