El parc eòlic de Milà es desmantellarà enguany

El parc eòlic de Milà, que acaba aquest mes de juny la seva vida útil, serà desmantellat enguany. El departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació del Consell Insular de Menorca licitarà en breu aquesta actuació, i té previst que quedi executada dins aquest 2024 amb un cost de devers 1.000.000 euros.
“Hem sol·licitat a l’empresa que redacta el projecte de futura repotenciació una separata per a poder desmantellar el parc actual. S’ha de fer quant abans per motius econòmics i de manteniment, per exemple, per la manca de recanvis de peces obsoletes. La viabilitat del parc era pràcticament nul·la. I, sobretot, s’ha de fer pel perill de tenir una instal·lació vella i en desús susceptible de trencar-se, tal com va passar amb el molí ja desmuntat”, ha explicat aquest dilluns, 17 de juny, Simón Gornés, conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació de Menorca.
Seguidament, el Consell encarregarà un projecte per a la construcció d’una antena de mesuraments, que permeti tenir coneixement de la intensitat del vent a diferents altures. Aquesta informació ajudarà a saber a quina altura realment fa falta que tenguin els molins a instal·lar a Milà. El futur parc eòlic contempla també la instal·lació d’una planta fotovoltaica a la mateixa àrea. Aquest projecte inclourà propostes de gestió del futur parc, l’inici de la tramitació ambiental i la redacció dels plecs necessaris per a la futura instal·lació.
“Amb el que està actualment projectat, el nou parc inclou tres molins. Però a on? Només n’hi pot haver un dins del terreny propi. Un segon hauria d’instal·lar-se en terrenys privats i el tercer en terrenys propietat del Ministeri de Defensa. No ens hem trobat cap acord signat ni cap preacord per a dur-ho a terme”, ha exposat el director insular de Medi Ambient, Mateu Ainsa.
“Cap parc eòlic es construeix sense tenir dades científiques fidels i vertaderes. Per a obtenir aquestes dades s’ha de construir una antena de mesuraments. Aquests s’han de fer durant almenys un any per processar-se i poder determinar l’altura més òptima dels futurs molins. Sense aquestes lectures tot són suposicions i ningú s’interessarà vertaderament pel projecte. És qüestió de voluntat política i no ens hem trobat res fet”, ha afegit Ainsa.
El conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació de Menorca ha exposat que el projecte del futur parc serà explicat en el Consell Social de l’Agència Reserva de Biosfera, una vegada es compti amb la informació proporcionada per l’antena anemomètrica, i es donarà tota la informació tècnica que faci falta perquè el Consell Social en tingui coneixement.
“Defensam la repotenciació sempre que existeixi suport i acord social i polític tenint present que el que hi havia previst per a construir en un futur són molins molt més alts, de 100 metres, el doble de l’actual i, per tant, amb major impacte visual. Amb la informació de l’antena anemomètrica podrem decidir amb total fonament que és el millor per al parc i quina altura han de tenir realment els molins”, ha conclòs Gornés.