Ara llegint
Els Bombers de Menorca reben formació per poder ascendir a caporals

Els Bombers de Menorca reben formació per poder ascendir a caporals

El primer curs de capacitació de caporals de bombers del Consell Insular de Menorca s’està ja desenvolupant des d’aquesta setmana i fins el proper mes de novembre amb divuit bombers que cursen aquesta formació de 200 hores.

La presentació del curs, que s’ha duit a terme avui al Parc de Bombers de Maó, ha comptat amb la consellera d’Ocupació, Habitatge i Cooperació Local, Cristina Gómez; la directora insular d’Ocupació, Innovació i Cooperació Local, responsable del Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament del Consell, Nati Benejam; el cap insular dels Bombers de Menorca, Joan Rosselló; el cap de Bombers del Parc de Maó, Juanjo Franch, i la directora gerent de l’Escola Balear d’Administració Pública (EBAP), Maria del Carmen Iglesias Manjón, qui ha destacat la dificultat del curs, la tasca social imprescindible que realitzen els bombers i el compromís de l’EBAP i el Govern amb la formació. També ha comentat la mancança de dones al curs.

La consellera Cristina Gómez ha incidit en la qualitat d’aquest curs de caporals, a la qual des del Consell no han volgut renunciar tot i ser la primera vegada que s’organitza aquesta formació a Menorca. Nati Benejam, responsable del Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament del Consell, per la seva banda, apunta que la realització del primer curs bàsic de bombers l’any passat ja va ser una bona experiència, i ara es continua amb la formació de caporals a Menorca i al novembre començarà la segona edició del curs bàsic.

Per la seva banda, Joan Rosselló, cap insular dels Bombers de Menorca apunta que és “la primera vegada que es fa el curs de caporal a l’illa i a partir d’aquest s’ordena el funcionament del Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament del Consell. Hi ha hagut molta acceptació – la resposta del personal ha estat molt bona – i són divuit bombers en total els que faran el curs. I l’organització per poder fer el curs a Menorca ha estat possible gràcies al coordinador, José Luis Barbero, i a l’Escola Balear d’Administració Pública”.

El programa formatiu inclou un mòdul de 89 hores sobre responsabilitats legals i professionals per transmetre les habilitats necessàries per al correcte exercici del lloc de comandament que suposa ésser caporal de Bombers.

L’altre mòdul, de 111 hores de formació, tracta sobre l’aplicació de procediments operatius específics en intervencions, vetllant per la seguretat i l’eficiència en les actuacions.

Els objectius

Alguns dels objectius específics d’aquesta formació són aprendre l’elaboració d’informes de sinistres o accidents, o el protocol de coordinació amb altres serveis d’emergències, entre d’altres. També inclou coneixements de Psicologia com el lideratge, el maneig de l’estrès o l’assistència psicològica a víctimes en situacions crítiques.

A més, els futurs caporals ampliaran la seva formació en rescat vertical de víctimes (urbà, muntanya i pous), rescat en accidents de trànsit, esfondraments i apuntalaments d’emergència, incidents amb materials perillosos, comandament i control en incendis d’interior i de vegetació.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt