Ara llegint
Els ramaders de Menorca adverteixen que no resistiran una nova baixada del preu de la llet

Els ramaders de Menorca adverteixen que no resistiran una nova baixada del preu de la llet

Els ramaders de Menorca adverteixen que no resistiran una nova baixada del preu de la llet

L’Associació d’Empresaris d’Explotacions Agràries de Menorca (AGRAME) ha emès avui un comunicat en el que explica que “abaixar el preu de la llet a Menorca en aquest moment és un contrasentit quan mai no hem assolit el preu mitjà nacional ni els costos de producció”. Afageixen que “no ens podem cenyir al mateix patró perquè no es parteix dels mateixos paràmetres que la resta del país”.

El sector lacti de Menorca continua mantenint una complexa i difícil situació actualment, segons expliquen. “Cal que la indústria continuï treballant en la mateixa línia del darrer any i mig per poder sortir tots d’aquesta situació difícil junts”, han comentat.

El mercat de la llet sempre ha estat fluctuant, i també obeeix a certa temporalitat dels litres produïts per vaca en funció de l’època de l’any i altres factors, així com l’entrada excedent de producció d’altres països, la qual cosa fa que el mercat, oferta i demanda, no tinguin un comportament lineal i en un context inflacionista encara molt menys, segons han manifestat.

Més mal pagada

Les darreres dades de l’informe del FEGA, del mes de febrer, indiquen un preu mitjà de la llet a nivell nacional és de 0,603 euros el litre i de 0,5 a les Illes Balears, un fet que suposa un diferencial de més de 8 cèntims per litre respecte a la mitjana nacional.

Tot i que, no hagi estat possible equiparar el preu de la llet a Menorca als de la resta del país, la tendència ha estat positiva, asseguren des d’AGRAME, que han valorat positivament l’esforç de les indústries locals fins ara. Tot i això, es lamenten que els moviments a nivell nacional que s’estan començant a traslladar a Menorca no haurien d’haver-se donat. “És trencar la confiança dipositada i desmerèixer el sacrifici realitzat pels ramaders durant aquests anys”, diuen.

Segons recorden, el sector va advocar per donar un respir a la indústria menorquina i anar fent unes pujades més baixes però continuades a efectes de no retrocedir en els preus quan ho pogués fer el mercat a nivell nacional. Mantenir un cert equilibri que permetés subsistir productors i indústria, dit d’una altra manera. “Aquesta ha de ser la línia de treball que cal seguir”, sentencien.

Per tot això AGRAME advoca per no acceptar cap baixada del preu de la llet de manera unilateral.

“No es cobreixen els costos de producció”

Com a Organització Professional Agrària integrada a l’Organització de Productors Làctics més gran d’Espanya, AGAPROL, es disposa d’informació de primera mà a nivell nacional. AGRAME és conscient que la indústria no és aliena a les pressions de la distribució i del mateix Govern d’Espanya per abaixar la inflació i el preu de la cistella. “D’una banda, es llança un missatge de suport al sector primari i de l’altra es demana que no s’apugin els preus quan se sap que no es cobreixen els costos de producció. És un altre fet molt preocupant i cal tenir en compte quin paper estan jugant les administracions competents sobre això”, diuen.

Expliquen que totes les baules de la cadena es necessiten les unes als altres, però reivindiquen cuidar la primera baula: els ramaders. “Sens dubte és el més feble”, diuen. “L’objectiu no pot ser cap altre que treballar per complir el que estableix la Llei de la Cadena Alimentària i establir una estratègia perquè els productors i la indústria menorquina puguin ser competitives i rendibles alhora”, comenten des de Menorca.

Arran d’aquesta situació adverteixen que els ramaders es plantejaran de nou sacrificar vaques, assecar-les, en definitiva, una baixada de la producció i el tancament d’explotacions.

AGRAME sosté que sempre ha contribuït amb la indústria per trobar un equilibri i en aquest moment demana a la indústria que no es precipiti i que es cerquin solucions conjuntes.

Dilluns que ve, dia 8 de maig, es reunirà la Junta Directiva d’AGRAME per continuar analitzant amb detall la situació i plantejar accions concretes que contribueixin a revertir la situació.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt