Ara llegint
Es Castell redueix la generació de residus un 40% a partir de la implantació del porta a porta

Es Castell redueix la generació de residus un 40% a partir de la implantació del porta a porta

Es Castell redueix la generació de residus un 40% a partir de la implantació del porta a porta

Després de vuit mesos d’implantació del sistema de recollida porta a porta a Maó i es Castell, les dades continuen mostrant una millora sostinguda en els percentatges de recollida separada, i la seva conseqüència directa: una reducció significativa de la quantitat de residus destinats a l’abocador. Així ho indica el darrer informe elaborat pel Consorci de Residus i Energia de Menorca, que analitza l’evolució de resultats des de la implantació del nou servei.

Des del novembre del 2023 i en diferents fases, el nou sistema de recollida s’ha implantat progressivament a les urbanitzacions i nuclis urbans de Maó i es Castell fins a donar servei al 45% de la població, en el cas de Maó, i a la totalitat dels residents al municipi des Castell. En aquelles zones de nova implantació, els resultats es van observar ràpidament, amb increments que aconseguien entre el 70% i el 80% de separació. Aquestes xifres han millorat significativament els resultats globals de recollida separada a cada municipi, mostrant amb cada nova implantació augments en els percentatges sobre el total.

En el cas des Castell, la implantació del porta a porta va assolir la totalitat del municipi a finals del mes d’abril. És llavors quan es produeix un salt quantitatiu en les quantitats recollides separadament, passant de percentatges del voltant del 30% a l’inici de la implantació del porta a porta, a situar-nos en percentatges del voltant del 80% de recollida separada quan el nou sistema va atendre tota la població. Actualment, es Castell és el primer municipi de l’illa que compleix i supera els objectius de separació marcats per normativa per al 2025.

A Maó, on conviu el porta a porta i la recollida en contenidors a la via pública, s’ha passat de percentatges de recollida separada situats al voltant del 20% abans de la implantació del sistema, a gairebé un 50% de recollida separada el mes de juliol, darrer mes amb dades disponibles.

“Els objectius pels quals es va apostar pel porta a porta, incrementar els percentatges de recollida separada i millorar la separació de residus en origen s’estan complint amb escreix. Aquests resultats són una base sòlida per continuar millorant i adaptant el sistema a les necessitats de la ciutadania i d’acord amb els valors d’una reserva de biosfera”, ha explicat el conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació, Simón Gornés”.

Les conseqüències directes d’una millor separació en origen gràcies al porta a porta són dues. D’una banda, la reducció de la quantitat de residus que es recullen per al seu tractament a les instal·lacions de Milà, ja que certes tipologies de residus abans dipositades als contenidors de fracció resta de forma incorrecta, com són els residus voluminosos o de construcció, són derivats correctament a gestors autoritzats o a les deixalleries. De l’altra, una disminució de la quantitat de residus destinada a l’abocador, ja que augmenta l’eficiència en el tractament a Milà, cosa que permet recuperar més materials reciclables i disminuir-ne el rebuig.

Al municipi de Maó, la quantitat total de residus generats s’ha mantingut semblant a les xifres prèvies a la implantació del sistema porta a porta. Això és degut al fet que els contenidors a la via pública possibiliten encara el dipòsit incontrolat de residus que s’haurien de gestionar a través de deixalleries o gestors autoritzats. Pel que fa a la quantitat de residus destinats a abocador, aquesta xifra ha anat disminuint amb la gradual implementació del porta a porta, assolint gairebé un 30% de disminució durant el mes de juliol, quan el nou sistema ja atenia el 45% de la població del municipi.

As Castell la reducció de residus generats arriba a xifres entorn del 40% a partir de la implantació total del porta a porta. A priori, s’ha comprovat que la disminució no es deu a una migració de residus a municipis propers, ja que les dades de recollida d’aquests municipis no han experimentat un augment que justifiqui la recepció d’aquestes quantitats. Per tant, es considera que la disminució pot ser deguda al mateix efecte del PaP, que motiva que es faci una correcta gestió dels residus. Pel que fa a la quantitat de rebuig que es destina a l’abocador al municipi des Castell, s’observa una reducció extraordinària, arribant a assolir xifres per sobre del 80% des de la implantació completa al municipi.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt