Ara llegint
Iceta sobre Menorca Talaiòtica: “Estem convençuts que al llarg de l’any que ve aconseguirem aquesta inscripció a la UNESCO”

Iceta sobre Menorca Talaiòtica: “Estem convençuts que al llarg de l’any que ve aconseguirem aquesta inscripció a la UNESCO”

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha visitat juntament amb el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, el poblat talaiòtic de Trepucó, a Maó. Sota el lema «Una odissea ciclòpia insular», la candidatura Menorca Talaiòtica pretén ser el camí a seguir per conservar l’excepcional llegat de la cultura talaiòtica de la illa, actualment candidata a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO i que l’organisme avaluarà al llarg de 2023.

«Ho hem intentat des de 2010 i creiem que hem arribat a un punt de maduració de la candidatura molt important i per això estem convençuts que al llarg de l’any que ve aconseguirem aquesta inscripció que serà la número 50 d’Espanya», ha declarat Iceta.

Per la seva banda, Company ha incidit en el suport del Govern dels Illes Balears a la candidatura, «un camí llarg i replet de treball per reconèixer el valor patrimonial i històric del conjunt monumental talaiòtic de Menorca amb una candidatura sòlida, solvent i amb unes línies clares que articulen el projecte en àrees territorials». Totes mostren els «vestigis materials de major excel·lència de la prehistòria a Menorca» des de les construccions ciclòpies fins a l’ocàs d’aquesta cultura.

El Govern de les Illes Balears, a través de la Direcció general de Cultura, ha aportat fins a 2023 un total d’1,4 milions d’euros per desenvolupar la candidatura, que també crearà l’Agència Menorca Talaiòtica per promoure la investigació, conservació, difusió i restauració dels jaciments.

El de Trepucó és un d’ells, en el qual actuarà el Consell Insular de Menorca amb càrrec a la subvenció nominativa d’1 milió d’euros concedida pel Ministeri de Cultura i Esport per a la conservació, restauració, investigació i sostenibilitat dels jaciments que conformen la candidatura a Patrimoni Mundial Menorca Talaiòtica.

En el marc de les actuacions programades en el Pla de Gestió del bé, el projecte de subvenció consisteix a intervenir en dos poblats significatius per assegurar-ne l’estabilitat: Torre d’en Galmés (Alaior) i Trepucó (Maó).

La candidatura Menorca Talaiòtica, gestionada pel Consell Insular de Menorca amb el suport del Govern, es divideix en nou àrees territorials (totes de caràcter paisatgístic i que ocupen prop del 5 % del territori de l’illa) i engloben 280 jaciments d’època prehistòrica, on es poden contemplar els vestigis més importants d’aquesta cultura.

A la visita també han assistit, entre d’altres, la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, i l’alcalde de Maó, Héctor Pons.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt