Ara llegint
La deliberació sobre la candidatura Menorca Talaiòtica serà entre el 17 i el 19 de setembre

La deliberació sobre la candidatura Menorca Talaiòtica serà entre el 17 i el 19 de setembre

La deliberació sobre la candidatura Menorca Talaiòtica serà entre el 17 i el 19 de setembre

Encapçalada pel president del Consell Insular de Menorca, Adolfo Vilafranca, la delegació menorquina iniciarà el seu periple per participar en el 45è Comitè del Patrimoni Mundial el 15 de setembre via Barcelona i Doha, per arribar a Riad (Aràbia Saudita) la nit del 16 de setembre. Un cop materialitzada la possible inscripció de Menorca a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO, el 20 setembre iniciaran el viatge de tornada per arribar a l’illa el dia 21.

Vilafranca estarà acompanyat pel vicepresident segon i conseller de Medi Ambient, Simón Gornés; el conseller de Cultura, Joan Pons Torres, a més de Cipriano Marín, qui des de 2017 ha coordinat l’equip encarregat de reformular la candidatura de Menorca Talaiòtica. La presidenta del Govern de les Illes Balears, Margalida Prohens, també serà present al Comitè.

Amb la feina per aconseguir la inscripció ja finalitzada, el paper fonamental de les delegacions del Consell Insular de Menorca i el Govern balear serà el de representació institucional i de participació en el 45è Comitè del Patrimoni Mundial.

Paral·lelament, la delegació menorquina establirà contactes amb altres delegacions per donar a conèixer la Menorca Talaiòtica a altres països i amb vista a l’intercanvi futur de coneixements i experiències amb indrets que tenguin patrimonis mundials amb característiques i problemàtiques semblants a les de Menorca.

“Anam a Riad amb el convenciment d’haver fet la feina ben feta des del Consell Insular i amb la sensació que s’atraquen dies decisius per a un projecte, el de la Menorca Talaiòtica, que s’ha desenvolupat al llarg de més d’una dècada des del consens i la il·lusió”, explica el president del Consell Insular de Menorca, Adolfo Vilafranca.

Inscripció a la Llista de Patrimoni Mundial

El Comitè ja està en marxa des del 10 de setembre i es prolongarà fins al 25 d’aquest mes. A partir del dia 16, començarà a examinar les propostes d’inscripció a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO, començant per les candidatures que no es van poder examinar l’any passat, com la de Menorca.

La discussió de les candidatures per ser inscrites a la Llista de Patrimoni Mundial comença el 16 de setembre a les 16.30 h i s’allarga fins al 20 de setembre. No es pot saber amb exactitud quan li tocarà a Menorca; el nomenament oficial es pot donar entre el 17 i el 19 de setembre. Les sessions comencen a les 10 h i acaben a les 18 h, amb una pausa per dinar de 2 h (13.00 h – 15.00 h).

L’ordre de discussió de les candidatures comença per les del 2022 i després continuen amb les del 2023. Es fan per ordre alfabètic (en anglès) dels estats part que les presenten. En qualsevol cas, les sessions es poden seguir en directe a través de la pàgina web d’UNESCO World Heritage (https://www.unesco.org/es/world-heritage/committee-2023?hub=68246) en anglès, francès i àrab.

Funcionament del patrimoni mundial

El Comitè del Patrimoni Mundial es compon de 21 membres representatius d’estats part, que van rotant cada 2-4 anys. Els estats que componen l’actual Comitè són: l’Argentina, Bèlgica, Bulgària, Egipte, Etiòpia, Grècia, l’Índia, Itàlia, el Japó, Mali, Mèxic, Nigèria, Oman, Qatar, Rússia, Ruanda, San Vicente y las Granadinas, Aràbia Saudita, Sud-àfrica, Tailàndia i Zàmbia.

Tots aquests estats són els que tenen dret a vot en les decisions. La decisió d’inscripció a la Llista de Patrimoni Mundial se sotmet a votació,  o bé el president de la sessió pot instar a una decisió favorable per assentiment general sense necessitat de fer la votació.

Al Ple del Comitè del Patrimoni Mundial només hi poden ser presents les delegacions dels estats. La resta dels convidats, incloent-hi la delegació balear, hi seran com a públic, excepte en el temps en què es discuteixi la inscripció.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt