Ara llegint
Sóller acull la presentació d’un document de consens fet per experts per evitar els grans incendis forestals

Sóller acull la presentació d’un document de consens fet per experts per evitar els grans incendis forestals

Sóller acull la presentació d'un document de consens fet per experts per evitar els grans incendis forestals

Després de ser presentat simultàniament en el Museu de Ciències Naturals de Madrid, i a Montserrat (Barcelona), avui s’ha presentat a Mallorca la “Declaració sobre la gesió de grans incendis forestals a Espanya”, un document de consens entre experts de la comunitat relacionada amb la gestió d’incendis forestals. La presentació, que ha tengut lloc en el MUCO (Museu Balear de Ciències Naturals/Jardí Botànic) de Sóller, ha estat organitzada a Mallorca per l’associació Tramuntana XXI i ha comptat amb representants de diversos sectors de la comunitat d’incendis que han comentat i valorat el contingut de la declaració.

Ha participat presentant l’acte Joe Holles (president de Tramuntana XXI) i com a ponents Francesc Grimalt (Bombers de Mallorca), Empar Benlloch (tècnica en Emergències), Joan Mayol (President de la D.O. Oli de Mallorca), Antonia Llabrés (Xarxa Forestal-IBANAT), Joan Santana (Cap del Servei de gestió Forestal) i Luis Berbiela, membre del Patronat de la Fundació Pau Costa. A l’acte de presentació han assistit Anna Torres, Directora General de Medi Natural i gestió Forestal i Miquel Nadal, batle de Sóller.

“La presentació pública de la Declaració és la culminació d’un procés que iniciàrem fa deu mesos per a trobar un punt de trobada entre diferents visions i interessos dins de la comunitat d’incendis forestals. Estem en un moment crític, i tota la comunitat veu clar que la problemàtica dels grans incendis forestals no pot abordar-se amb solucions simples o creences, ni des de discursos esbiaixats o incomplets. Com a societat, tenim la responsabilitat d’afrontar aquest repte i aquesta declaració pretén posar sobre la taula les demandes urgents que com a societat hem d’abordar”, ha dit Jordi Vendrell, Director de la Fundació Pau Costa quan, al costat de representants de Greenpeace i WWF, científics, gestors forestals i tècnics d’extinció, es va fer pública la Declaració.

“Els estudis ens diuen que en l’actualitat es crema gairebé el doble de cobertura vegetal que fa 20 anys”, ha dit Joe Holles, president de Tramuntana XXI, entitat que ha organitzat la presentació de la Declaració a Mallorca. “També ens sembla molt preocupant que al voltant d’un 40% del que s’ha cremat aquest estiu a Europa era zona Natura 2000”, ha afegit per parlar seguidament de la necessitat urgent de millora que té la gestió forestal, de cara a la prevenció com a un pilar fonamental de la lluita contra els incendis.

La declaració

Espanya s’enfronta a un problema complex que s’agreuja dia a dia amb el canvi climàtic: els incendis són cada vegada més intensos i comporten conseqüències ecològiques i socials sense precedents. Exemple d’això són el recent gran incendi forestal sofert a Tenerife o el de Castelló-Teruel a la fi de març de 2023, sense oblidar els múltiples incendis ocorreguts en l’estiu de 2022 (Sierra de la Colobra, Navarra, Begís, Vall d’Ebo i Sierra Calderona).

A partir d’aquesta constatació, la Fundació Pau Costa va impulsar a principis de 2023 un procés per a reunir persones expertes de diferents sectors de la comunitat d’incendis forestals (acadèmia, serveis d’emergència, gestió forestal, mitjans de comunicació, administració pública, empreses privades) per revisar, actualitzar i establir un nou enfocament comú que integrés diferents visions professionals i socials, per a una efectiva i segura gestió dels incendis forestals. Per a això es va dur a terme el Fòrum de debat i propostes d’acció per a la gestió dels grans incendis forestals a Espanya (29 i 30 de març de 2023, Madrid) els resultats del qual són la base de la Declaració que s’ha presentat a Mallorca.

La declaració recull una proposta de 15 punts que incideixen en la necessitat de posar el focus en la gestió del risc d’incendi (prevenció) sobre l’extinció. Per a això s’apunta la necessitat que la societat s’impliqui i corresponsabilitzi en la gestió del risc d’incendi i assumeixi que és inevitable conviure amb el foc, com a element parteix del nostre ecosistema.

Igualment, s’urgeix a implantar una gestió forestal activa, adaptativa i preventiva, tenint la biodiversitat com a prioritat, i comptant amb l’ús de foc prescrit, i mesures econòmiques que garanteixin el desenvolupament del món rural. La disposició de dades rigoroses, així com la divulgació i l’educació s’apunten com a eines clau per a integrar les visions urbanes i rural davant els incendis forestals i per a garantir l’existència d’una cultura de la prevenció i l’autoprotecció. Tot això, d’acord amb un marc legislatiu que integri la gestió d’incendis forestals per a anticipar, garantir i finançar que atengui prioritàriament la gestió preventiva del territori.

Dades

“Qualsevol proposta de gestió dels grans incendis forestals ha de fonamentar-se en les dades que aporta la ciència, en l’experiència dels serveis d’extinció i en les necessitats del territori que denuncien, principalment, els actors del món rural. I d’això és reflex la declaració que hem presentat. Podem afirmar que comptem amb un mínim comú denominador en aspectes clau com la gestió d’ecosistemes forestals i planificació territorial; sobre mesures per a tenir comunitats rurals vives; sobre els usos i l’ecologia del foc; i sobre la importància de l’educació per a crear societats resilients i adaptades”, afirma Vendrell.

Fins al moment s’han adherit més de 700 persones i 88 institucions, entre elles enFtats ecologistes com Greenpeace i WWF; departaments i enFtats públiques com la Direcció General de Biodiversitat, Boscos i DeserFficació del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic o l’IBANAT, centres de recerca com el Centre de Recerques sobre Desertificació (CSIC-UV-GV) o el CREAF, i persones de tots els sectors de la comunitat d’incendis forestals.

L’adhesió a la Declaració es realitza a través de la pàgina web de la Fundació Pau Costa per a continuar sumant suports. A partir d’aquí, al llarg d’aquesta pròxima tardor es concertaran reunions amb responsables nacionals i europeus per a traslladar el contingut i les propostes de la Declaració.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt