Ara llegint
L’Arxiu Històric de Maó incorpora el fons de l’espia borbònic Bernat Carreras

L’Arxiu Històric de Maó incorpora el fons de l’espia borbònic Bernat Carreras

L'Axriu Històric de Maó incorpora el fons de l'espia borbònic Bernat Carreras

L’Arxiu Històric de Maó ha ingressat un nou fons gràcies a la donació de Guillem Sintes Espasa, qui ha dipositat a l’Arxiu el fons de l’honor Bernat Carreras.

Aquest és un fons interessant per a la història de l’illa de Menorca perquè permet conèixer l’activitat d’un honor, un personatge que provenia de la pagesia, que visqué la segona meitat del segle XVIII i principis del segle XIX.

Bernat Carreras era senyor del domini útil de la possessió de Binisafúller i va exercir d’espia per a la causa borbònica. El fons conté 176 documents de tipus notarial (testaments, esponsalicis, cartes dotals), patrimonial (quitaments, contractes d’arrendament), econòmic (rebuts, àpoques) i familiar i personal (certificats de naixement i de matrimoni). La documentació és, sobretot, del segle XVIII i principis del segle XIX, però també trobam algun document de finals del segle XVII.

“Un arxiu d’aquestes característiques ens dona notícia de quina era l’activitat d’un membre de la petita noblesa i de la seva família, i quina és la documentació que consideraven imprescindible conservar i, per tant, ha arribat fins als nostres dies”, han explicat des del Consell Insular de Menorca.

Expliquen, a més, que “un document interessant que conté el fons és la carta que el Capità General de les Balears, Juan Miquel de Vives, escriu el 30 de juny de 1802 al senyor José Antonio Caballero, ministre de Gràcia i Justícia del govern de Carles IV, sol·licitant una pensió de reconeixement a favor de Bernat Carreras”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt