Ara llegint
Menorca aconsegueix reduir un 5% la salinitat dels pous en els que hi infiltra aigua regenerada

Menorca aconsegueix reduir un 5% la salinitat dels pous en els que hi infiltra aigua regenerada

Menorca aconsegueix reduir un 5% la salinitat dels pous en els que hi infiltra aigua regenerada

La prova pilot que s’ha duit a terme a Menorca per recuperar aqüífers mitjançant la infiltració d’aigua regenerada procedent de les depuradores ha donat uns resultats preliminars que s’han qualificat d’esperançadors. La salinitat ha arribat a descendir fins a un 5% en algun dels punts més crítics, un ritme molt més ràpid que en el cas d’una recàrrega natural.

El projecte, finançat amb 543.797 euros provinents del fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS), es va posar en marxa el passat mes de juny amb l’arribada de la maquinària a Menorca i l’arrancada de les tasques per perforar els pous a través del qual s’ha infiltrat, a partir del mes d’octubre, aigua regenerada a través d’un sistema terciari de la depuradora de Sant Lluís.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, la directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau, i la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, han presentat avui, en motiu del Dia Mundial de l’Aigua, els resultats preliminars de d’aquesta prova pilot.

Els resultats, a partir de la monitorització de 10 pous de control repartits a diferent distància dels dos pous d’injecció, indiquen millores en l’estat de totes les mostres analitzades, si bé els efectes de la injecció son més evidents a mesura que les mostres son més properes a la infiltració.

Així, en el punt més salí de la zona, que també és el més proper als sondeigs d’injecció, i després de només cinc mesos d’infiltració continuada, es mostra un descens del 5% de la salinitat, un ritme molt més ràpid que els que mostrarien amb la recàrrega natural. Fins ara, s’han infiltrat 5.000 metres cúbics d’aigua regenerada, l’equivalent al volum de dues piscines olímpiques.

El conseller ha qualificat aquests resultats com a «esperançadors» i s’ha mostrat convençut que «aquesta tecnologia pot esdevenir primordial per a la futura restauració d’aqüífers sobreexplotats i una garantia del recurs de cara al futur”, segons ha assenyalat. Mir ha recordat que el 31% dels aqüífers de l’arxipèlag es troben sobreexplotats.

Garau, per la seva banda, ha assenyalat que «si bé els tècnics indiquen que es possible extrapolar aquesta tècnica a altres aqüífers, cal deixar ben clar que abans cal estudiar cas per cas les característiques hidrogeològiques perquè, per exemple, en el cas d’aqüífers amb fons càrstics, ja tenim clar que la infiltració no funciona».

Per la seva banda, Mora ha afirmat que “la gestió de l’aigua per un ús més eficient, racionalitzat i sostenible és una de les meves prioritats com a presidenta del Consell Insular. L’aigua és un bé escàs i limitat i que hem de saber gestionar.”

La prova pilot s’estendrà fins el proper mes d’octubre.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt