Menorca cerca el reconeixement de la Unesco de les fortificacions de diverses ciutats mediterrànies
Una delegació menorquina encapçalada pel president del Consell Insular, Adolfo Vilafranca, i el conseller de Cultura, Joventut i Esports, Joan Pons, ha viatjat avui a Madrid per reunir-se amb el ministre de Cultura, Ernest Urtasun. La trobada, que ha tingut lloc al Ministeri de Cultura, tenia com a objectiu presentar el dossier preliminar de la candidatura que busca el reconeixement de les fortificacions de diverses ciutats mediterrànies com a Patrimoni Mundial de la UNESCO.
El projecte compta amb la participació de municipis com Maó, des Castell, Tortosa, Palma, Cartagena i Eivissa, que van ser representats per les respectives autoritats locals. També hi han assistit experts com el secretari general d’ICOMOS-España, Juan Antonio Mira Rico, i el coordinador de la candidatura, Jordi Tresserras. Durant la reunió, es s’ha exposat el valor històric i arquitectònic d’aquestes fortificacions com a testimonis d’un llegat compartit al Mediterrani.
Una de les novetats destacades de la reunió ha estat la proposta d’incorporació de Melilla al projecte, una adhesió rebuda amb entusiasme per les ciutats implicades. Aquesta ampliació reforça el caràcter transnacional de la candidatura, que també compta amb el suport d’administracions com la Generalitat de Catalunya, la Comunitat de Múrcia, el Consell Insular de Mallorca i el Ministeri de Defensa.
Feines a fer
De cara al futur immediat, es planificarà la creació d’un comitè científic, la celebració d’un congrés internacional a Tortosa i l’aprovació de la candidatura als plenaris municipals de les ciutats implicades. Paral·lelament, es treballarà en l’establiment d’una associació per gestionar el projecte i sumar suports internacionals, amb possibles adhesions d’Algèria, el Marroc, Malta i Itàlia.
Aquest projecte també preveu generar sinergies amb altres iniciatives patrimonials, com el sistema de fortificacions del Carib o les rutes històriques atlàntiques i del Pacífic, reforçant el seu abast i importància global. La candidatura formal està prevista per al setembre de 2025, amb l’objectiu d’entrar a la llista indicativa de la UNESCO.