Ara llegint
Menorca destina 1,1 milions a promoure pràctiques sostenibles a les explotacions agràries

Menorca destina 1,1 milions a promoure pràctiques sostenibles a les explotacions agràries

Menorca destina 1,1 milions a promoure pràctiques sostenibles a les explotacions agràries

El Consell Insular de Menorca ha obert la convocatòria del Contracte Agrari Reserva de Biosfera (CARB), que compta amb una partida d’1,1 milions d’euros, per promoure pràctiques sostenibles a les explotacions agràries. L’ajuda vol establir compensacions pels titulars de les explotacions agroramaderes per la seva contribució a la recuperació i al manteniment de la biodiversitat, i per preservar el paisatge rural tradicional, d’alt valor ambiental i cultural.

La partida pressupostària s’ha incrementat 200.000 euros respecte al Contracte Agrari Reserva de Biosfera de 2022, que era de 900.000 euros. “Els imports unitaris dels compromisos a executar també s’han incrementat, ja que des de 2017 no s’havien modificat”, segons ha explicat la consellera d’Economia i Serveis Generals de Menorca, Maria Antònia Taltavull.

En aquesta convocatòria hi ha dos compromisos nous: la recuperació de tancaments en zones forestals i l’enclova per recol·lectar. “D’una banda, amb la recuperació de tancaments, és a dir de parets seques dins les zones forestals, es pretén xermar i restaurar paret seca dins marina. La finalitat és racionalitzar el pasturatge dins els recintes forestals (FO) de manera que augmenti el control del risc d’incendis, s’evolucioni en la gestió de la pastura del bestiar dins terreny forestal i en surti beneficiat el paisatge”, ha indicat Taltavull.

“D’altra banda, incentivant la recol·lecció de la llavor d’enclova es vol afavorir la sembra de l’enclova amb llavor pròpia per millorar la fertilitat del sòl, i disminuir la petjada de carboni al no comprar llavor que ve de fora de l’Illa”, afegeix la consellera d’Economia i Serveis Generals de Menorca.

Els beneficiaris del CARB es comprometen a complir requisits mediambientals, a no sembrar transgènics i a executar uns compromisos en base els quals es calcula l’import de l’ajuda.

Els compromisos que poden escollir els participants es poden consultar al document adjunt i han d’estar executats abans de dia 31 de juliol de 2024.

La suma dels imports d’aquests compromisos serà com a màxim de 5.000 euros, i a aquesta base s’hi podrà sumar un 20% si a l’explotació hi ha una dona assegurada en el règim agrari a jornada completa. També un 5 % en el cas de la participació d’estudis amb administracions públiques o altres entitats que tenguin per objecte l’estudi, la reserva i l’anàlisi de temes relacionats amb finques de Menorca. I, en darrer terme, un 15% en el cas que el titular de l’explotació tingui subscrit un acord de custòdia de territori, siguin explotacions de producció ecològica, o tenguin el distintiu de la marca Menorca Reserva de Biosfera.

La convocatòria s’ha publicat al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) aquest 16 de novembre, amb un termini de 30 dies naturals per a la presentació de propostes.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt