Ara llegint
Menorca disposarà d’una embarcació per al Servei de vigilància de la posidònia

Menorca disposarà d’una embarcació per al Servei de vigilància de la posidònia

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el conseller insular de medi ambient i Reserva de la Biosfera, Josep Juaneda, han anunciat avui que Menorca serà la primera illa que incorpori una embarcació pròpia al Servei de vigilància de la posidònia, aquest proper estiu.

Mir s’ha congratulat per comptar amb aquesta nova embarcació, «una actuació que demostra la necessitat de la coresponsabilitat en la protecció de la nostra mar i, especialment, de la posidònia». «La incorporació d’una barca pròpia des del Consell dona compliment a més al Decret posidònia i reforça la tasca de conscienciació que fa el Servei propi des de fa cinc temporades, més imprescindible que mai davant una massificació creixent de la mar com la que ja es va viure l’any passat a Menorca», ha afegit el conseller.

El conseller Juaneda també ha valorat molt positivament l’acord amb el Govern Balear per tal d’augmentar el servei de vigilància i assessorament per la protecció de la posidònia, fent valdre «la implicació de les administracions en la preservació del medi natural i en fer que l’equilibri amb l’acció humana sigui possible».

Durant la roda de premsa, s’han presentat els resultats de la gestió de la posidònia a les platges de l’illa. El director general ha destacat que, el 2021, només 28 de les 120 platges de Menorca van demanar autorització per a retirar posidònia i que, finalment, només ho van fer vuit, amb una quantitat total de 196 mde fanerògama. A mode de comparació, segons les dades del servei de Protecció d’espècies, d’una platja urbana d’Eivissa se’n poden arribar a retirar 800 m3. La posidònia retirada s’ha dedicat exclusivament a usos tradicionals, com són l’agrícola i el ramader.

Mir ha apuntat que aquestes xifres «corroboren que retirar el mínim de posidònia de les platges no té només un impacte molt positiu en la regeneració del sistema dunar sinó que no té efectes negatius en la percepció social de les platges». En aquest sentit, ha recordat que els municipis i consells tenen a la seva disposició la ‘Petita guia per retirar Posidonia oceanica a les platges’, editada per la Conselleria, on s’hi recullen els principals elements a tenir en compte per retirar les restes mortes de la fanerògama marina causant el menor impacte possible.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt