Ara llegint
Menorca forma professionals per il·luminar sense contaminar

Menorca forma professionals per il·luminar sense contaminar

Menorca forma professionals per aprendre a il·luminar sense contaminar

Enginyers, astrònoms i especialistes en il·luminació exterior i contaminació lumínica han impartit el curs “Enllumenat exterior. Curs d’aplicació pràctica del Reglament de Protecció del Medi Nocturn de Menorca”, destinat a tècnics de l’administració i professionals que volien adquirir els coneixements necessaris per a la correcta aplicació de la norma que protegeix el cel nocturn de l’illa.

Segons han explicat al terme del curs, han estat sis dies de formació intensiva durant els quals han pogut aprofundir en el marc normatiu del reglament que protegeix el nostre cel nocturn, parlar de les característiques d’una il·luminació adequada a la nit, aprendre a dissenyar i calcular instal·lacions lumíniques o a justificar projectes d’instal·lacions, entre altres

L’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular ha estat l’organitzadora del curs de formació teòrica i pràctica, finançada per l’administració pública, que ha tengut lloc a Sa Granja.

Al llarg de sis jornades, diferents experts en la matèria s’han endinsat en qüestions com el marc normatiu, balear i insular, per a la protecció del cel nocturn; la zonificació i la classificació d’espais protegits a l’illa; els paràmetres de la contaminació lumínica; o el disseny, càlcul i dimensionament d’instal·lacions lumíniques mitjançant eines informàtiques, entre altres aspectes.

El curs tenia com a objectiu que el personal públic i les empreses del sector sàpiguen com fer l’adequació de l’enllumenat exterior existent per tal de conservar el medi nocturn de Menorca, declarada destinació turística i reserva Starlight el 2019.

El curs formava part del projecte BGreenMenorca del Consell Insular de Menorca per al foment de l’ecoturisme i la conservació del patrimoni natural de l’illa, un programa finançat amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible del Govern Balear que té una dotació de 750.000 euros. El projecte ja ha finançat diferents actuacions com la millora d’espais verds urbans als municipis de l’illa, un ampli paquet d’ajuts a empreses turístiques per a la subvenció d’actuacions de gestió sostenible i eficiència energètica o un curs de jardineria sostenible per a treballadors públics i professionals.

El marc jurídic

La llei 3/2005 de protecció del medi nocturn de les Illes Balears va ser aprovada l’abril de 2020 amb l’objectiu de prevenir la contaminació lumínica i preservar la foscor del cel nocturn a Balears. Cada Consell Insular la desenvoluparà reglamentàriament segons la singularitat de cada illa.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt