Ara llegint
Menorca Talaiòtica, el nou espai dedicat al patrimoni insígnia de la cultura prehistòrica

Menorca Talaiòtica, el nou espai dedicat al patrimoni insígnia de la cultura prehistòrica

Menorca Talaiòtica, el nou espai dedicat al patrimoni insígnia de la cultura prehistòrica

El nou espai Menorca Talaiòtica al Museu de Menorca ha quedat avui inaugurat amb un acte que coincideix amb la celebració del Dia Internacional dels Museus. El Govern Balear, a través de la conselleria de Turisme, Cultura i Esports, el Consell Insular de Menorca, a través de l’agència Menorca Talaiòtica, i el Museu de Menorca han col·laborat en la creació d’aquest nou espai que servirà per divulgar els valors excepcions de la Menorca Talaiòtica, reconeguda com a patrimoni mundial de la UNESCO.

L’objectiu d’aquest nou espai és donar a conèixer els valors excepcionals pels quals Menorca Talaiòtica va rebre el reconeixement de patrimoni mundial de la UNESCO el passat setembre de 2023, i complementar-ho amb els coneixements sobre la prehistòria i, més específicament, de la cultura talaiòtica, que es troben a les sales permanents del Museu de Menorca.

Ricarda Vicens, directora general de Cultura del Govern Balear, ha assenyalat en la inauguració que «aquest espai expositiu contribuirà a fer entendre i valorar perquè aquesta illa és un territori extraordinari». També ha recordat que «a través del diàleg i la col·laboració institucionals es poden arribar a punts de trobada que permeten posar en marxa projectes com aquest».

El Govern Balear, des de 2023, subvenciona l’Agència Menorca Talaiòtica amb un import de 200.000 euros anuals, una ajuda que servirà, segons destaca Vicens, per «sumar a l’hora de divulgar, protegir, conservar i, en definitiva, posar en valor la rellevància d’aquest immens patrimoni de l’illa de Menorca».

Una peça audiovisual sobre les principals característiques del patrimoni mundial de Menorca Talaiòtica obre l’exposició, seguit d’un gran mapa de l’illa on els visitants poden ubicar els principals jaciments prehistòrics. Les xifres més destacables i els criteris de valor universal reconeguts per la UNESCO són altres dels continguts d’aquest nou espai permanent, que també inclou rèpliques d’algunes de les peces més emblemàtiques de la cultura talaiòtica que es conserven al museu com l’estatueta d’Imhotep de Torre d’en Galmés o el brauet de Torralba d’en Salort.

Per la seva part, el vicepresident del Consell Insular de Menorca, Simón Gornés, ha destacat que aquesta nova sala és un complement fonamental per a la visita i el coneixement dels jaciments de la Menorca Talaiòtica: «Estam parlant de més de 1.500 jaciments arqueològics, el que vol dir un mínim de dos per km². Aquesta sala ajudarà al visitant a conèixer les característiques principals de la inscripció com a patrimoni mundial, del que implica per Menorca, i del repte de gestió que s’ha d’afrontar». A més, el director de l’Agència Menorca Talaiòtica, Antoni Ferrer ha destacat que «un dels objectius d’aquesta sala és despertar en els visitants l’interès per conèixer els jaciments».

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt