Ara llegint
Menorca impulsarà accions per a la conservació de les platges amb restes de posidònia

Menorca impulsarà accions per a la conservació de les platges amb restes de posidònia

El Consell Insular de Menorca ha signat una carta de compromís d’àmbit mediterrani per la qual es compromet a impulsar accions que promoguin la conservació de les platges amb posidònia perquè se’n reconegui el seu caràcter natural.

La iniciativa neix en el marc del projecte europeu ‘Posbemed 2’, en el qual hi participa la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, i té per objectiu proporcionar una estratègia comuna als països de l’entorn de la Mediterrània per gestionar els sistemes platja-duna de posidònia.

Així, s’ha creat una plataforma perquè els diferents actors interessats en les platges del mar Mediterrani assumeixin compromisos per promoure platges més naturals que respectin el funcionament dels ecosistemes costaners i la preservació de les restes de posidònia que arriben a les platges. Es poden adherir tant gestors de platges, com educadors, sectors econòmics, científics, ONG, associacions o usuaris de les platges en general.

El conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Josep Juaneda, ha encoratjat als diferents ajuntaments de Menorca que també s’adhereixin a la iniciativa, ja que la gestió actual de les nostres platges és fruit del treball conjunt entre els mateixos ajuntaments i el Consell Insular, amb l’establiment del servei mancomunat de neteja de platges, ja fa prop de dues dècades.

La posidònia és una planta fonamental per als ecosistemes costaners del mar Mediterrani. Les praderies submarines són refugi d’una gran biodiversitat, actuen com a fàbrica d’arena, protegeixen la línia de costa de l’erosió i contribueixen a mitigar el canvi climàtic amb l’absorció i emmagatzemament de carboni.

Les fulles mortes, quan arriben a la vorera amb els corrents i les onades, també són de gran importància, ja que protegeixen les platges dels temporals i aporten matèria orgànica a la vegetació dunar. Per tot això, aquesta planta compta amb un elevat grau de protecció, tant a nivell europeu, com nacional i autonòmic.

Conscients d’aquesta importància, i en línia amb la figura de la Reserva de Biosfera, Menorca ha estat pionera en la gestió de platges des de l’any 2000. Es compta amb un sistema de classificació de les platges en funció de si es tracta de platges urbanes (tipus A), naturals amb accés (tipus B) o naturals (tipus C), mitjançant el qual s’assoleix un equilibri entre les activitats econòmiques i la seva conservació.

D’aquesta manera, tan sols es permet la retirada de posidònia durant la temporada turística a les platges urbanes i a algunes platges naturals amb accés de manera puntual: en total 28 platges de les 130 que hi ha a l’illa. A més, es mantenen les restes d’aquesta planta dins el sistema de la platja, per poder ser retornades a la primera línia durant la tardor i protegir la platja dels temporals.

En els casos que s’ha de procedir a la retirada o trasllat de les restes de posidònia, se segueix una metodologia molt respectuosa, que actualment ve determinada pel també pioner Decret posidònia (Decret 25/2018 de 27 de juliol) i que afecta a totes les Illes Balears.
Per tot això, Menorca no pot fer altra cosa que donar suport a aquestes iniciatives i animar que totes les entitats i persones que estimen les platges naturals perquè s’hi adhereixin.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt