Menorca retorna la posidònia a les platges per evitar l’erosió dels temporals
El Consell Insular de Menorca duu a terme aquest mes de novembre el retorn de la posidònia retirada de les platges durant la temporada d’estiu. L’objectiu d’aquesta operació és doble: preservar el litoral de l’erosió causada pels temporals d’hivern i recuperar l’arena que forma part del sistema natural costaner. Aquesta tasca, coordinada pel Servei de Neteja de Platges del Departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació, s’alinea amb les polítiques de gestió sostenible del litoral de l’illa, segons han destacat des del Consell Insular de Menorca.
Durant l’estiu, la posidònia s’acumula a la primera línia de platja, especialment a les zones urbanes amb alta afluència turística, on es retira per permetre el gaudi dels usuaris i la prestació de serveis com el lloguer de gandules. Aquesta planta es diposita en zones habilitades dins del mateix sistema natural, des d’on ara es retorna al seu lloc d’origen. Aquest procés contribueix a la retenció d’arena i reforça la protecció natural de les platges.
Enguany, la retirada de posidònia s’ha concentrat en vuit platges, entre elles Punta Prima, Cala en Bosc, Platja Gran i Macarella. El volum total mobilitzat ha estat de 449 metres cúbics, amb una distribució destacada a Punta Prima (161 m³) i Cala en Bosc (144 m³), que acumulen el 70% del total. Aquesta xifra és notablement inferior als 1.920 m³ de 2022 i als 660 m³ de 2023, una tendència que el Consell atribueix a una combinació de factors naturals i d’adaptació en la gestió d’aquest recurs.