Menorca vol ser un centre d’innovació tecnològica sostenible per a gent que fuig de les urbs
Menorca es vol convertir en un gran centre d’innovació tecnològica sostenible, aprofitant les oportunitats del segle XXI, trencant l’estacionalitat del turisme i apuntant-se a la recerca de llocs de residència, i també de treball, en entorns més rurals.
I és que dinamitzar l’economia de Menorca de manera sostenible, preservant el seu ecosistema, cultura i estil de vida, és una de les premisses del Consell Insular, segons recorda avui en una nota de premsa. La crisi actual deixa evidències d’un nou moviment social amb un nou enfocament de vida: migrar de les urbs i apostar per la qualitat de vida en entorns sostenibles i naturals, en contra el model de gentrificació en ciutats.
Precisament, des de la Unió Europea s’estan desenvolupant programes i mesures per a la millora de la innovació i del desenvolupament tecnològic per donar suport a la digitalització, transformació i a projectes sostenibles. En aquest sentit, Menorca entén que no ha de quedar-se enrere, i ha d’aprofitar les oportunitats que s’estan generant per reconduir el repte econòmic.
Així, l’objectiu general d’aquest projecte planteja dotar a l’Illa d’una nova indústria de component tecnològic, que trenqui amb l’estacionalitat i que generi un efecte multiplicador en l’economia. Declarada en el 1993 Reserva de la Biosfera per la Unesco, compta ja amb iniciatives actuals en innovació i sostenibilitat que li serveix de base per construir el Hub.
El Consell Insular, mitjançant el departament d’Economia i Territori, amb el suport de Marcos Martin, fundador de Decelera i Menorca Millennial i de diversos emprenedors vinculats a l’illa, ha elaborat un pla a 5 anys vista per desenvolupar a Menorca un Hub Internacional d’Innovació Sostenible que integrarà a tota la societat. L’objectiu principal és estendre i ampliar els serveis que proporciona Decelera dins del sector tecnològic, per aconseguir una activitat constant durant tot l’any i posicionar l’illa com un referent a nivell mundial.
Aquesta iniciativa es basa en la creació de centres d’activitat que permetin treballar de manera conjunta, sent una oferta atractiva per a professionals de tota mena de perfils que vulguin teletreballar o establir-se a l’illa per posar en marxa els seus projectes sostenibles, com a valor diferencial de Menorca. La creació d’una nova indústria digital no servirà només per impulsar el talent menorquí, sinó que també afavorirà l’efecte retorn de gent local que es troba treballant fora, ja que hi haurà una oferta i indústria tecnològica que permet la digitalització de les indústries clàssiques locals.
En aquest sentit, el conseller Miquel Company, ha explicat que “es tracta d’un projecte fonamental amb una projecció de present i futura clara: situar Menorca com un territori pioner en matèria d’innovació tecnològica sostenible en una illa que ha estat distingida com a reserva de biosfera, per a la seva clara defensa dels valors de protecció territorial i l’aposta compromesa amb les polítiques sostenibles i mediambientals”.
El finançament d’aquest pla ha de contemplar, d’una banda, la inversió pública que se sol·licita a través dels Fons Europeus per a la reactivació econòmica i, per un altre, la privada. En total, es preveu que la inversió del “Menorca Hub Innovació Sostenible”, mitjançant un pla de 5 anys, sigui d’aproximadament uns 40 milions d’euros.
#Foravila