Ara llegint
Obert el Centre Cultural Convent de Sant Diego d’Alaior després de la seva rehabilitació integral

Obert el Centre Cultural Convent de Sant Diego d’Alaior després de la seva rehabilitació integral

El passat dimecres es inaugurar el Centre Cultural Convent de Sant Diego d’Alaior, que s’obre al públic després d’un llarg procés de rehabilitació integral i museïtzació finançada amb fons de l’impost del turisme sostenible.

Amb l’obertura del Centre Cultural Convent de Sant Diego es compleix una reivindicació històrica del poble d’Alaior, que veu en aquesta infraestructura un símbol de la lluita per la cura del patrimoni històric, arquitectònic i cultural, així com la lluita per disposar d’un espai cultural al municipi.

Durant l’acte, la Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, va celebrar que l’obertura del Centre Cultural Convent de Sant Diego s’hagi pogut produir per fi aquest estiu, després de tants d’anys de treball i dedicació per part de les diferents administracions públiques. Ara, aquest espai cultural el qual compta amb un gran atractiu arquitectònic, i que també aspira a ser un espai gastronòmic de referència dins el marc de la distinció de Regió Europea de Gastronomia que ostenta Menorca, ha de dotar-se de contingut per tal que sigui un espai on ‘passin coses’ i suposi un veritable dinamitzador per al poble d’Alaior”.

Per la seva banda, la presidenta del Govern balear, Francina Armengol ha defensat el «valor incalculable des del punt de vista arquitectònic, patrimonial i cultural» de recuperar una figura emblemàtica per a Alaior i per a Menorca com és el convent de Sant Diego, i ha reivindicat la importància de «tenir un espai que creï i difongui la cultura i la passió per la història i el patrimoni de la nostra terra». Finalment, Francina Armengol ha celebrat la «col·laboració institucional que ha fet possible la rehabilitació de l’edifici i la creació del centre cultural».

El batle d’Alaior, José Luis Benejam va destacar que «la del convent de Sant Diego és una història de superació col·lectiva, de trobades i de convivència. Estem davant d’una gran oportunitat cultural i un enorme pol d’atracció turística per al nostre municipi, a sumar al ja existent, LÔAC, Alaior Art Contemporani. Amb la posada en marxa del convent de Sant Diego Centre Cultural, el centre històric d’Alaior ara veurà culminada una part de la identitat i la fesomia que romanien incompletes al llarg de massa anys. He de posar en valor la col·laboració entre les diferents institucions, que sempre aporta bons fruits. En nom de tots els alaiorencs, gràcies a totes aquelles persones, entitats i administracions que han fet possible que el convent de Sant Diego obri avui com a centre cultural. És bonic allò que hem aconseguit entre tots».

Les tasques per rehabilitar integralment l’edifici van començar el 2006 i van durar deu anys. Amb un cost de 9,3 milions d’euros, dels quals el Govern de les Illes Balears n’ha aportat un total de 5 (1,4 dels quals a través de fons de l’impost del turisme sostenible), i també amb fons FEDER i inversions estaturaries, s’ha finalitzat la rehabilitació del pati de sa Lluna, la instal·lació de la climatització, la finalització de les sales en què a partir d’ara hi haurà el Centre de Gastronomia Menorquina i la restauració de l’aljub, les voltes i les pintures i els murals.

El Centre Cultural Convent de Sant Diego, que inclou l’església de Sant Diego i el claustre, conegut com a Pati de sa Lluna, serà gestionat conjuntament pel Govern, el Consell Insular de Menorca i l’Ajuntament d’Alaior.

Amb les obres de rehabilitació, restauració i museïtzació, a la planta -1 hi haurà una exposició que explica la història de l’edifici, així com l’aljub. A la planta baixa (0), al claustre, s’hi duran a terme activitats culturals diverses i exposicions temporals. A la primera planta hi haurà dues exposicions permanents: «L’essència de Menorca», que acull part de la col·lecció Llambies, adquirida per l’Ajuntament i dedicada a l’etnologia menorquina, i l’exposició «El calçat a Menorca: de l’artesania a la indústria», un recorregut per l’evolució de la manufactura del calçat, l’elaboració d’una sabata pas a pas, etc.

Finalment, a la segona planta s’hi ubica el Centre de Cultura Gastronòmica, que disposa d’una cuina laboratori i una altra de demostració, un espai de formació i petits espais expositius que mostren com es fa el formatge, el pa, el figat i les porquejades.

L’horari previst d’obertura al públic serà de dimarts a diumenge, de 17.00 h a 21.00 h.

L’entrada al claustre serà gratuïta per a tothom, mentre que l’entrada al convent de Sant Diego, és a dir, a l’interior de l’edifici, tindrà un cost de 5 €. Per a residents empadronats al municipi d’Alaior, l’entrada al convent serà gratuïta fins al 15 d’agost.

El convent de Sant Diego va ser construït durant el segle xvii per monjos franciscans i va acollir diversos usos i funcions fins que, el 1993, va ser declarat bé d’interès cultural pel Govern de les Illes Balears.

A l’acte d’inauguració hi han assistit, a més de la presidenta del Govern, el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company; el president del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomàs; la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora; el batle d’Alaior, José Luis Benejam, i altres autoritats insulars i municipals.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt