Ara llegint
Primer projecte d’autoconsum a Ciutadella: energia neta per a espais municipals, empresa i 40 famílies

Primer projecte d’autoconsum a Ciutadella: energia neta per a espais municipals, empresa i 40 famílies

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, i el director gerent de l’Institut Balear de l’Energia, Ferran Rosa, han presentat avui el primer projecte d’autoconsum compartit que instal·larà el Govern a través de l’Institut Balear de l’Energia (IBE) a Menorca per oferir un consum energètic compartit a veïns, empreses i espais municipals, procedent d’energies renovables.

Malagrava i Rosa han estat acompanyats per la directora insular de Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca, Irene Estaún; el delegat territorial d’Educació de Menorca, Joan Marquès Coll, i la regidora de Medi Ambient, M. Jesús Bagur.

El projecte d’energia fotovoltaica, de 60 KW de potència, s’instal·larà damunt la coberta del centre educatiu Mare de Déu del Toro, en una superfície de 600 m2. Es tracta d’un dels projectes d’autoconsum compartit que impulsa l’IBE i oferirà electricitat neta i a preu de cost a diferents espais municipals, entre els quals el mateix col·legi, entre trenta i quaranta famílies i entre cinc i deu petites i mitjanes empreses, ubicades en un radi de 500 metres d’aquesta instal·lació.

A més, es treballarà amb l’Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament perquè famílies de col·lectius vulnerables es puguin beneficiar dels avantatges socials d’aquest projecte.

«Avançam cap a un accés més igualitari a l’energia, cap a la seva democratització», ha assenyalat Malagrava, el qual ha destacat els beneficis socials d’aquests projectes d’autoconsum compartit «perquè la gent podrà accedir a energia neta, produïda per plaques solars; barata, perquè els usuaris pagaran el kilowatt a preu de cost, i de quilòmetre zero, perquè aquesta energia està produïda en un radi de 500 metres de ca seva».

A més, ha dit, «tindran prioritat les persones que es trobin en una situació de vulnerabilitat. Per això, vull animar ajuntaments i consells a cedir espais per a projectes d’aquest tipus, perquè aquest és un programa que es vol expandir en els pròxims anys i arribar al màxim de municipis possibles».

El director gerent de l’IBE, Ferran Rosa, ha apuntat que «vull animar que presentin a l’IBE els seus espais susceptibles de poder ser objecte de projectes. Aquest només és el primer projecte a Menorca impulsat per l’IBE dels molts que vindran en els propers anys per impulsar una transició energètica socialment justa. Per això, és molt important la implicació de les administracions locals en aquesta transició».

La inversió de l’IBE en el projecte de Ciutadella és de 94.300 €. La instal·lació fotovoltaica produirà 90.000 KWh/any, amb la qual cosa es deixaran d’emetre 67.000 kg de CO2 l’any. Es preveu que el projecte estigui executat aquesta tardor.

Sis projectes d’autoconsum compartit a les Illes Balears el 2021

Durant l’any 2021, l’IBE invertirà 750.000 € en sis projectes d’autoconsum compartit d’energia solar fotovoltaica, de dimensions mitjanes, que produiran un total de 460 kW. Aquests projectes, alguns dels quals ja s’han presentat, s’ubicaran als municipis de Santa Eugènia, ses Salines, Consell, Deià (Mallorca), Ciutadella (Menorca) i Sant Antoni de Portmany (Eivissa).

Cal assenyalar que aquests projectes s’instal·laran damunt cobertes de centres educatius, aparcaments o solars i s’obrirà el consum d’aquesta electricitat 100 % verda a consumidors que estiguin ubicats en un radi de 500 metres quadrats d’aquestes instal·lacions.

L’IBE signarà amb cada un dels ajuntaments convenis de col·laboració a través dels quals se cedirà l’ús dels espais per a la instal·lació de les plaques solars fotovoltaiques i es garantirà el subministrament d’una part del consum a instal·lacions municipals. Posteriorment, s’obrirà un procediment públic d’inscripció perquè particulars i empreses dels voltants de la instal·lació puguin començar a consumir aquesta electricitat en horari de producció solar i a preu de cost, aproximadament la meitat del preu mitjà de mercat, la qual cosa representarà un estalvi directe en la factura d’aquests usuaris.

Aquest programa, que s’inicia aquest 2021, té l’objectiu d’expandir-se en els propers anys i arribar a un màxim de municipis. De fet, l’IBE reinvertirà el retorn econòmic d’aquestes instal·lacions per impulsar nous projectes d’autoconsum compartit arreu de les Illes Balears.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt