Ara llegint
Salut elaborarà un pla funcional del Centre de Salut Canal Salat, a Menorca els pròxims deu anys

Salut elaborarà un pla funcional del Centre de Salut Canal Salat, a Menorca els pròxims deu anys

La Conselleria de Salut i Consum posarà en marxa el procediment per a l’elaboració d’un pla funcional del Centre de Salut Canal Salat amb l’objectiu de definir les millores assistencials i les necessitats d’espai que s’han d’abordar en els propers deu anys. Així ho ha explicat la consellera Patricia Gómez, la qual ha visitat aquest matí el centre de salut de Ciutadella, acompanyada del director general del Servei de Salut, Juli Fuster; el gerent de l’Àrea de Salut de Menorca, Romà Julià, i el director d’Atenció Primària, Txema Coll, per conèixer de primera mà la realitat d’aquest equipament sanitari que reuneix serveis d’atenció primària i hospitalaris. També han partiipat en la visita la consellera de Benestar Social i Esports del Consell de Menorca, Bàrbara Torrent, i la batlessa de Ciutadella, Joana Gomila.

Durant el matí la consellera també ha visitat el centre Sant Miquel, dispositiu que ha de jugar un paper primordial en la nova estratègia d’atenció a persones amb problemes de salut mental, i s’ha reunit amb l’equip directiu de l’Hospital Mateu Orfila per tal d’avaluar la situació assistencial derivada de la pandèmia de COVID-19.

En el transcurs de la visita al Centre de Salut de Canal Salat, la consellera ha recorregut l’edifici i ha rebut les explicacions de com és l’activitat diària per part del director, el doctor Francisco Sánchez Cabrera, i la supervisora d’infermeria, Joana Bagur. Inaugurat el 1992 i ampliat l’any 2007, Canal Salat té assignades actualment 28.324 targetes sanitàries, el 17 % de les quals corresponen a usuaris de més de 65 anys.

L’equip d’atenció primària està format per 13 metges de família i 13 infermeres; 3 pediatres i 2 infermeres de pediatria; 17 administratius/zeladors i 10 auxiliars d’infermeria.

De mitjana, les consultes de medicina de família atenen 38 pacients/dia i les de pediatria, 19 infants/dia. La demanda de consultes d’infermeria s’ha incrementat en els darrers anys, i ha passat de 15 a 23 pacients/dia.

En el Servei d’Urgències (SUAP) treballen 2 metges i 2 infermeres, equip que en temporada d’estiu pràcticament es duplica gràcies al reforç de 2 metges, una infermera en el torn de capvespre i un zelador per atendre els residents en el municipi i la població flotant que hi ha a la zona de ponent de l’illa. En els darrers cinc anys, aquest SUAP ha atès unes 100 visites al dia, excepte l’exercici passat de 2020, en què el nombre de pacients diaris va baixar a 78 de mitjana. Aquest 2021, la mitjana de pacients/dia és de 51, si bé ara el juny i el juliol l’activitat s’ha incrementat fins a les 112 i 143 consultes.

El més significatiu i diferenciador de Canal Salat respecte de la resta de centres d’atenció primària del Servei de Salut és la cartera de serveis hospitalaris per donar assistència a un terç de la població de Menorca. Metges de l’Hospital Mateu Orfila es desplacen a Ciutadella per passar consulta i atendre els pacients de totes les especialitats. Els darrers serveis que s’han traslladat al centre de salut de ponent han estat podologia i nutrició, amb una consulta setmanal, i pediatria. Des del febrer d’enguany, tres matins per setmana es fan consultes rotatòries de les diferents especialitats pediàtriques: neonatologia, aparell digestiu, neurologia, endocrinologia, pneumologia i nefrologia, i es dona resposta així a una antiga petició del municipi, que demanava reforçar l’atenció als infants.

Canal Salat també disposa de servei de radiologia, un laboratori on es fa hematologia i bioquímica urgent, un hospital de dia per administrar tractaments oncològics i una unitat d’hemodiàlisis en la qual els pacients amb insuficiència renal greu poden rebre tractament sense desplaçar-se a Maó, a més d’una unitat de salut bucodental, fisioteràpia i unitat d’atenció a la dona.

Per a la consellera Patricia Gómez, el Centre Canal Salat és un exemple de l’aposta de Salut per fer més propers i accessibles els serveis a la població, evitant no només la derivació de pacients a l’hospital de referència Son Espases sinó també desplaçaments interiors a la mateixa illa, amb l’estalvi de temps i els avantatges que això representa per als malalts i les seves famílies. Recorda, en aquest sentit, que altres centres de primària han anat incorporant en els darrers anys serveis especialitzats, com és el cas del trasllat de la Unitat Comunitària de Salut Mental Infantoadolescent (UCSMIA) i l’obertura d’una consulta d’optometrista a la Unitat Bàsica es Mercadal.

Gómez ha explicat que l’ampliació de la cartera de serveis en benefici dels pacients ha estat molt significativa i s’ha pogut tirar endavant gràcies a la predisposició i a la bona voluntat de tot l’equip de professionals, tant del centre de salut com dels serveis especialitzats de l’Hospital. Amb el pla funcional que es vol posar en marxa, ha dit la consellera, “volem definir el full de ruta per garantir que Ciutadella tingui un centre de salut ajustat a les necessitats d’espai i serveis en un horitzó de deu anys”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt