Ara llegint
Un autobús llançadera per anar a Punta Nati a veure la posta de sol sense col·lapsar

Un autobús llançadera per anar a Punta Nati a veure la posta de sol sense col·lapsar

Entre els dies 1 de juliol i 31 d’agost un servei de llançadora en bus permetrà arribar al far de Punta Nati a aquelles persones que ho desitgin sense haver de fer servir el transport privat. Els departaments de Cultura, Medi Ambient i Reserva de Biosfera i Mobilitat del Consell de Menorca impulsen conjuntament una iniciativa de prova pilot per ordenar l’accés de visitants a l’espai natural de Punta Nati, en l’horari anterior i posterior a la posta de sol.

Els darrers anys l’espai presenta problemes de sobrefreqüentació durant l’estiu a causa de les visites que rep per gaudir de la posta de sol. Aquest mes de juny, de fet, ja s’han experimentat dificultats en dies puntuals que la capacitat de l’aparcament s’ha superat i alguns vehicles han estacionat dins el vial, provocant col·lapses a la sortida.

“La prova pilot és el resultat d’una feina transversal entre els departaments de Mobilitat, Cultura i Medi Ambient amb una visió global que pretén resoldre els problemes que pateix un indret de la nostra illa”, ha declarat el conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Josep Juaneda. I ha afegit: “Punta Nati és un reclam per les seves espectaculars postes de sol. Amb aquest prova pilot les persones que hi vulguin anar ho podran fer amb bus, d’aquesta manera disminuim l’impacte sobre una zona protegida apostant per altres formes d’accés als espais naturals que permeten compatibilitzar la preservació del nostre entorn i l’activitat humana”.

La Via Perimetral de Ciutadella, coincidint amb la majoria de línies de transport públic d’aquest municipi, serà el punt de sortida i retorn de les persones usuàries d’aquest bus llançadora que els traslladarà fins a l’aparcament habilitat de Punta Nati, des d’on es realitzarà la tornada a l’origen. El trajecte té una durada aproximada de 15 minuts.

El servei de llançadora serà complementat per un servei d’informació i vigilància que també vetllarà per la protecció de la zona., declarada Lloc d’Interès Comunitari (LIC) dins la Xarxa Natura 2000 europea i Bé d’Interès Cultural (BIC) Tres persones ubicades a diferents punts informaran les persones conductores de vehicles que vulguin accedir a l’espai sobre el funcionament de la prova pilot: una, a l’entrada del camí de Punta Nati des de la ronda Nord de Ciutadella; una segona, ja dins el camí a l’alçada de la travessia de s’Hort d’en Vigo; i, finalment, una altra situada a l’aparcament de Punta Nati, que serà el punt final i també de sortida del bus llançadora.

Per a determinar l’operativa de la prova pilot s’ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Ciutadella de i la Policia Local del municipi, que han mostrat la seva conformitat i col·laboració per al bon funcionament del servei de llançadora. Així, s’ha pactat que en els horaris d’accés del bus al camí de Punta Nati no es permeti l’entrada de vehicles particulars que puguin entorpir el pas de l’autobús, a excepció de les persones residents. Per aquest motiu, la tasca que desenvoluparan els informadors és essencial per al bon resultat de la prova pilot. El Consell Insular ha volgut mostrar el seu agraïment als cossos de seguretat per la seva col·laboració en la posada en marxa d’aquest servei.

La prova pilot de bus llançadora es prestarà diàriament, de dilluns a diumenge, durant els mesos de més afluència a aquest espai natural, i gaudirà de dos trajectes d’anada i dos trajectes de tornada amb un horari que s’anirà ajustant a l’hora de la posta de sol. Així, durant la primera quinzena de juliol la primera sortida des de la Via Perimetral serà a les 20:00 h, i la segona a les 20:30h. Les tornades es realitzaran a les 21:45 h i a les 22:15 h. Cada quinze dies s’anirà actualitzant l’horari de les sortides i tornades en funció de la posta de sol. Les anades i tornades s’avançaran 15 minuts a mesura que avanci l’ocàs.

Pel caràcter de prova pilot de l’experiència, també s’elaborarà una memòria d’avaluació de la prova pilot, per tal d’analitzar l’efectivitat de les mesures portades a terme.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt