Ara llegint
Un llibre recull el procés de la candidatura de Menorca Talaiòtica

Un llibre recull el procés de la candidatura de Menorca Talaiòtica

Un llibre recull el procés de la candidatura de Menorca Talaiòtica

El llibre “Menorca Talaiòtica, Patrimoni Mundial. Una odissea ciclòpia insular”, el vuitè de la col·lecció Sitjot, es va presentar aquest passat dissabte al Cercle Artístic de Ciutadella, dins el programa d’actes per celebrar la festivitat de l’1 de març, Dia de les Illes Balears. Va comptar amb la participació dels autors, Joaquim Pons Machado i Cipriano Marín (de forma telemàtica); del conseller de Cultura, Joan Pons Torres, i del director de l’Agència Menorca Talaiòtica, Antoni Ferrer Rotger.

Aquesta nova edició de Sitjot és un recorregut pel llarg procés de la candidatura de Menorca Talaiòtica que va culminar amb èxit el 18 de setembre passat amb la inscripció a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO. Conté una gran quantitat de mapes i imatges en color que ajuden el lector a entendre els aspectes clau de Menorca Talaiòtica.

“Des del Consell Insular de Menorca esteim molt contents de presentar el primer llibre després de la proclamació de la Menorca Talaiòtica com a patrimoni mundial, un reconeixement internacional al patrimoni arqueològic que els nostres avantpassats han preservat de generació en generació”, afirma el conseller de Cultura.

Pons Torres va aprofitar per anunciar un dels projectes més importants de l’Agència MT a curt termini: la creació del Centre d’Interpretació de la Menorca Talaiòtica a la seu del CIM de Ciutadella, que està previst que sigui una realitat l’any 2025. Aquest centre, ja contemplat en el Pla de Gestió, serà un punt de referència on s’unificarà tota la informació sobre els jaciments de la Menorca Talaiòtica, i estarà ubicat al costat de les oficines de l’Agència.

Els dos autors han estat estretament vinculats a la candidatura: Joaquim Pons Machado com a director tècnic de l’expedient de Menorca Talaiòtica i arqueòleg del Consell Insular durant quasi quatre anys, i Cipriano Marín com a coordinador de la candidatura i de l’expedient que es va presentar a la UNESCO.

Durant la seva intervenció, van destacar el treball de síntesi realitzat en la redacció d’aquest llibre, ja que s’ha de tenir en compte que l’expedient de la nominació té 630 pàgines i el llibre de Sitjot en té 78. L’objectiu dels autors ha estat que en un llibre de petit format es pogués explicar de forma clara i concisa els trets principals de l’expedient: el valor universal excepcional, els components del bé seriat i els atributs i valors principals que han fet que Menorca Talaiòtica mereixés ser inclosa a la Llista del Patrimoni Mundial.

Així mateix, els autors van voler incloure a la publicació un primer capítol introductori perquè la gent conegui la UNESCO i la Convenció de Patrimoni Mundial. Per tancar el llibre, s’ha mirat cap al futur que ha començat després de la inscripció amb el paper que ha d’assumir l’Agència Menorca Talaiòtica i amb el Pla de Gestió com a document de treball principal.

Per la seva banda, el director de l’Agència Menorca Talaiòtica va destacar que es tracta d’un llibre elaborat pel coordinador de l’expedient i per un dels tècnics que van estar implicats en la direcció tècnica, de manera que són dues de les persones que coneixen millor el tema tractat.

La col·lecció Sitjot

Sitjot té com a objectiu difondre la riquesa del patrimoni històric i arqueològic menorquí entre un públic no especialitzat. Amb un marcat caràcter divulgatiu, però sempre respectant el rigor científic, aquestes monografies incorporen il·lustracions i altres recursos visuals per fer més entenedora la informació. “Menorca Talaiòtica, Patrimoni Mundial. Una odissea ciclòpia insular” també està disponible en castellà i anglès, com la resta de la col·lecció.

La intenció és que aquestes monografies puguin resultar d’interès no només per als menorquins, sinó també per als turistes que arriben a l’illa, especialment els que visiten els museus. És per això que la col·lecció està disponible al Museu de Menorca i a Can Saura.

Els altres set títols de la col·lecció

La col·lecció Sitjot es va inaugurar el 2018 amb la monografia “Torre d’en Galmés. Control del territori a la Menorca prehistòrica”, una actualització del llibre del mateix títol que va publicar el Consell Insular de Menorca l’any 2007. En aquesta nova edició, també a càrrec dels arqueòlegs Carmen Lara, Joaquim Pons, Gustau Juan i Antoni Ferrer, es presenten les novetats extretes de les excavacions realitzades a Torre d’en Galmés fins al 2018.

A “La naveta des Tudons. Monuments i ritus funeraris durant el bronze final a Menorca”, de l’autor Simón Gornés, s’hi recullen els coneixements actuals sobre aquest tipus d’edificis, exclusius de Menorca.

Un altre dels volums està dedicat també als rituals funeraris, però amb una visió transversal, que abraça bona part de la prehistòria i la història de l’illa. Aquest llibret, que du per títol “Que la terra et sigui lleu. Una història de la mort a Menorca”, està basat en l’exposició que es pot veure actualment a Can Saura (Ciutadella). Les autores són Elena Sintes i María José León.

El títol “Promontoris i murades. Els assentaments costaners de l’edat del bronze a Mallorca i Menorca” està igualment relacionat amb una exposició. En el llibre es donen a conèixer les noves dades recollides a les excavacions dels assentaments de Cala Morell (Ciutadella) i sa Ferradura (Manacor). Montserrat Anglada, María José León, Damià Ramis i Magdalena Salas en van coordinar l’edició.

El cinquè llibre de Sitjot va ser “Torralba d’en Salort. Els recintes de taula, santuaris de l’edat del ferro a Menorca”, presentat el 2020, on els lectors poden descobrir el món d’aquests singulars monuments que només es troben a Menorca. Les arqueòlogues Irene Riudavets i Cristina Bravo fan un recorregut per les diferents intervencions arqueològiques a recintes de taula, les seves característiques arquitectòniques i els cultes religiosos i rituals associats. Finalment, les autores se centren en Torralba d’en Salort, amb una detallada descripció dels seus principals punts d’interès i la història de la investigació sobre el poblat.

“Coneix el passat de Menorca amb na Laia i en Tau”, el sisè de la col·lecció Sitjot i el primer destinat al públic infantil, vol ser un primer contacte amb la cultura talaiòtica per als més joves. És un recorregut per tota la prehistòria menorquina acompanyats per na Laia i en Tau, des dels primers pobladors fins a la conquesta de l’illa per part de l’exèrcit romà.

El llibre “Torre d’en Galmés. Com controlaven el territori a la Menorca prehistòrica?”, adaptat a lectura fàcil, va ser el setè de la col·lecció, seguint amb la línia de Menorca Talaiòtica com a projecte transversal i inclusiu.

Aquí podeu veure la col·lecció completa: https://www.menorcatalayotica.info/ Publicacions/llistat.aspx?IDIOMA=1&tipo=N15

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt