Ara llegint
El Govern estableix amb el sector els principals criteris per tal de definir què és producte local

El Govern estableix amb el sector els principals criteris per tal de definir què és producte local

El Govern estableix amb el sector els principals criteris per tal de definir què és producte local

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, mitjançat la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, ha constituït avui la Mesa de Coordinació de la Cadena Alimentària i Promoció del Producte Agrícola i Alimentària d’Origen Local, una mesa en la qual s’han establert, juntament amb el sector, els principals criteris per a la definició de producte local. A aquesta primera sessió, que ha estat presidida pel conseller Joan Simonet, han assistit també els directors generals de Pesca i de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Antoni M. Grau i Joan Llabrés, respectivament; representants dels consells insulars de Menorca, Eivissa i Formentera; representants de les organitzacions professionals agràries i del sector ecològic, així com la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB).

En aquest sentit, el conseller Simonet ha subratllat que “avui hem obert un nou debat per tal de definir de manera conjunta amb el sector la definició de què és producte local. Som conscients que no serà una definició perfecta, perquè el nostre sector és molt variat, però intentarem cobrir les màximes expectatives sent coherents. La idea final és que tothom es pugui sentir còmode amb la definició final”.

Així, Simonet ha afegit que “l’objectiu principal és reforçar el sector productiu primari, és a dir, als pagesos, ramaders i pescadors de les Illes. També servirà per anar reforçant les demandes del sector en les darreres mobilitzacions”.

Des de la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local s’ha explicat durant aquesta primera sessió que la Conselleria vol que la definició de producte local que es pacti amb el sector “tingui rang de llei” per tal de “poder redactar una normativa que ens permetrà que el consumidor pugui reconèixer sense cap mena de dubte que el que consumeix és producte local, a més de poder prendre totes les mesures per tal de sancionar el frau”.

Entre els criteris i les condicions que hauran de complir el producte agrícola, pesquer o alimentari per ser considerats com a producte local, estaran, entre altres, que hagin estat cultivats a les Illes Balears o, en el cas de la carn, que els animals hagin estat un mínim de temps criats i sacrificats a l’Arxipèlag; que els aliments no transformats hagin estat produïts per productors primaris de les Illes. També seran considerats com producte local els productes de la pesca, marisqueig o aqüicultura comercialitzats en primera instància a través de punts de primera venda, llotges o centres d’expedicions de les Balears. Quant als aliments transformats, s’han recollit diverses propostes per trobar un consens ampli sobre el nombre d’ingredients d’origen primari necessari per ser considera com a local o la tipologia de l’elaboració. Així, el conseller Joan Simonet ha volgut recordar que “amb aquest debat, el que es pretén és afavorir al sector primari de les Balears”.

En aquest sentit, el conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha volgut resumir que encara “ens queda analitzar l’impacte que tindria aquesta definició dins del sector dels aliments produïts i comercialitzats sota una Denominació d’Origen Protegida i una Indicació Geogràfica Protegida”.

També tindran la consideració de producte local els productes forestals, fusters o no fusters, obtinguts en terrenys forestals de les Illes Balears, així com els productes no alimentaris que compleixen alguna de les condicions anteriors.
 

Cadena Alimentària

Per altra banda, també s’ha pogut fer balanç dels controls realitzats l’any 2023 sobre la cadena alimentària. En aquest sentit, s’han fet vint controls entre els sectors vitícola, oleícola, lacti i hortofructícola, i s’han elevat 15 expedients, cinc dels quals s’han arxivat.

Per al 2024 s’han proposat fer 10 controls al sector hortofructícola; cinc al sector de la carn i cinc al sector de la garrova, ametlla i fruita seca.
Des de la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local s’ha anunciat a més que aviat es traurà a licitació el contracte per poder desenvolupar l’Observatori de Preus que permetrà fer tota la traçabilitat del producte des de l’origen fins que arriba al consumidor final, amb una diferenciació pels productes ecològics.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt