Ara llegint
El GOB lliura 46.000 signatures per evitar un allotjament turístic al Cap Blanc

El GOB lliura 46.000 signatures per evitar un allotjament turístic al Cap Blanc

El Grup Balear d’Ornitologia (GOB) ha lliurat avui davant el registre de la Conselleria de Medi Ambient i Territori 46.528 signatures arreplegades per protegir la zona del Cap Blanc i evitar la seva transformació en allotjament turístic.

Fa 7 mesos una iniciativa ciutadana impulsà la recollida de signatures a través del portal change.org. Una part de l’antiga bateria de costa fins aleshores propietat del Ministeri de Defensa havia sortit ofertada a través d’un portal immobiliari, i el GOB va decidir demanar el suport d’altres ciutadans per tal de reclamar a les administracions públiques la seva intervenció per garantir la conservació d’aquest espai natural.

El Ministeri de Defensa, segons recorda el GOB, és propietari d’un nombre important d’instal·lacions a les Illes Balears, algunes d’elles ubicades a espais d’extraordinari valor ambiental. El cas de Cabrera és el més destacable, però n’hi ha una dotzena més a Mallorca, segons comenten des del grup ecologista. Algunes d’elles encara són utilitzades per Defensa, com per exemple la base del Puig Major o el Cap des Pinar, mentre altres han deixat de tenir interès militar i han estat gairebé abandonades, fent-s’hi únicament una vigilància i manteniment mínims. En alguns casos ja fa dècades que passaren a mans privades, comenten.

Segons el GOB, “el 2013 el Ministeri elaborà la Proposta per a la Racionalització i Utilització Eficient del Patrimoni Immobiliari del Ministeri de Defensa, que pretén vendre alguns terrenys rurals i urbans que ja no tenen interès ni ús militar, i aconseguir ingressos a l’hora que s’estalvien també despeses de manteniment de les instal·lacions”.

Alerten, emperò, que “l’oferta immobiliària de grans espais naturals de les Balears fins ara ben conservats i amb un important valor ecològic podria tenir greus conseqüències urbanístiques, ambientals, paisatgístiques i socials”.

De fet, expliquen que des de fa alguns mesos es publicita a portals immobiliaris l’antiga bateria de costa del Cap Blanc, i recentment s’han detectat obres de tancament a la bateria de costa de Rafeubetx, que temem podria seguir aviat el mateix camí. “Ambdós són espais d’altíssim valor mediambiental, emparats per figures de protecció de la UE (són Zona d’Especial Protecció per a les Aus i Lloc d’Importància Comunitària) i que podrien acabar sent transformats per instal·lacions turístiques”, diuen des del GOB.

Des del grup ecologista consideren que caldria adoptar les mesures necessàries per garantir el manteniment de la titularitat pública en els espais naturals que Defensa pugui desafectar, i alhora avançar en mesures de gestió per a la seva restauració i conservació ambiental i en l’ordenació del gaudi públic compatible amb la protecció del patrimoni natural.

Per això des del GOB insten el Govern de les Illes Balears a fer les gestions necessàries amb el Gobierno de España per tal de paralitzar immediatament l’oferta i possible venda d’espais naturals de les Balears que hagin estat desafectats per Defensa, i impulsar un acord entre les dues administracions per tal de dotar-los d’instruments d’ordenació i gestió que possibilitin la recuperació i conservació dels valors naturals i alhora l’ús públic sostenible.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt