Ara llegint
El Govern licita un projecte d’autoconsum que servirà per abastir 80 llars, deu empreses i instal·lacions municipals

El Govern licita un projecte d’autoconsum que servirà per abastir 80 llars, deu empreses i instal·lacions municipals

L’Institut Balear de l’Energia (IBE) ha tret avui a licitació les obres d’execució de l’autoconsum compartit de ses Salines que abastirà 80 llars, deu empreses i diversos consums municipals.

El projecte esmentat generarà 100 kW de potència renovable que es vendrà a preu de cost als particulars, les empreses i les administracions locals del municipi. Aquest projecte està ubicat a un terreny annex al CEIP ses Salines propietat de l’Ajuntament.

Les obres surten a licitació per un preu base de 155.892,37 euros (més IVA) durant un període de 20 dies. Aquest projecte, impulsat per l’Institut Balear de l’Energia, s’emmarca dins les polítiques per augmentar la penetració d’energies renovables i de democratització de l’energia que duu a terme la Vicepresidència del Govern de les Illes Balears. La instal·lació serà finançada a càrrec de l’Impost de Turisme Sostenible.

L’execució d’aquests tipus de projectes és especialment clau i rellevant per al Govern de les Illes Balears, no només per la seva vessant ambiental —reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i de contaminants atmosfèrics— sinó també per l’abaratiment de la factura per als consumidors vulnerables, en el cas dels autoconsums compartits.

Ses Salines serà el següent projecte d’autoconsum compartit que la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica posarà en marxa a través de l’IBE, després de la instal·lació del primer projecte al municipi de Santa Eugènia (Mallorca). Cal recordar que està previst que enguany també es posin en marxa projectes de característiques similars a Deià i Consell (a Mallorca), Ciutadella (Menorca) i Sant Antoni de Portmany (Eivissa). I es preveu que per al 2022 es posin en marxa una trentena més de projectes.

L’IBE, durant l’any 2021, ha invertit 750.000 euros en sis projectes d’autoconsum compartit d’energia solar fotovoltaica, de dimensions mitjanes, que produiran un total de 460 kW. En aquest sentit, s’han instal·lat o s’instal·laran damunt cobertes de centres educatius, aparcaments o solars i s’obrirà el consum d’aquesta electricitat 100 % verda a consumidors ubicats en un radi de 500 metres d’aquestes instal·lacions.

Cal recordar que l’IBE ha signat amb cadascun dels ajuntaments convenis de col·laboració a través dels quals se cedirà l’ús dels espais per a la instal·lació de les plaques solars fotovoltaiques i es garantirà el subministrament d’una part del consum a instal·lacions municipals. Aquest programa té l’objectiu d’expandir-se en els propers anys i arribar al màxim de municipis. De fet, l’IBE reinvertirà el retorn econòmic d’aquestes instal·lacions per impulsar nous projectes d’autoconsum compartit arreu de les Illes Balears.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt