En tot Es Trenc tan sols queda una planta d’Echinophora spinosa
El Parc Natural es Trenc-Salobrar de Campos ha esdevingut l’escenari d’un projecte innovador per preservar l’Echinophora spinosa, una planta dunar gairebé extingida a les Illes Balears i catalogada com a Vulnerable per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura. Aquest projecte, impulsat per la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, té com a objectiu restaurar els hàbitats de les dunes davanteres amb aquesta espècie d’Especial Protecció a l’arxipèlag.
Les darreres poblacions naturals d’Echinophora spinosa es troben en perill crític. Al sistema dunar del Parc Natural es Trenc-Salobrar, a la platja de s’Arenal de Sa Ràpita, enguany només es conserva un únic brot d’aquesta planta. L’erosió causada pels temporals marins i l’impacte del trànsit humà i d’animals de companyia han estat determinants en la seva regressió.
Davant aquest escenari, l’equip del Parc, en col·laboració amb el Centre Forestal de Menut (CEFOR), ha impulsat la germinació de llavors conservades al banc de germoplasma d’aquest centre. Després de mesos de treball, s’ha aconseguit cultivar 40 plàntules que s’han sembrat a principis de novembre en dunes davanteres ben conservades de S’Arenal den Tem, dins el mateix parc natural.
Tancats
Per garantir la supervivència de les plàntules, la brigada de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) ha instal·lat sis tancats de protecció de 2×2 metres amb reixetes i senyalització informativa. La plantació, a més, ha comptat amb el seguiment del Servei de Protecció d’Espècies del Govern.
Aquest projecte cerca no només la recuperació de l’Echinophora spinosa, sinó també la regeneració dels hàbitats dunars que compleixen una funció clau en l’equilibri ecològic del sistema platja-duna. En els propers anys es preveuen noves actuacions de repoblació al Parc, ampliant l’impacte d’aquesta iniciativa conservacionista.