Ara llegint
La línia costanera d’es Trenc ha patit un retrocés de 13’5 metres des de 1956 que ara es vol revertir

La línia costanera d’es Trenc ha patit un retrocés de 13’5 metres des de 1956 que ara es vol revertir

La Conselleria de Medi Ambient i Territori i el Centre de Cooperació de la Mediterrània de la UICN han celebrat una reunió, avui dilluns, per presentar l’esborrany d’un Pla d’acció per a la protecció de bermes de Posidonia oceanica l’ecosistema platja-duna del Parc Natural Marítim-Terrestre Es Trenc-Salobrar de Campos com a elements que fomenten solucions basades en la natura.

La reunió ha comptat amb una vintena de participants de diferents sectors i de l’àmbit local per abordar mesures de gestió per conservar la gran riquesa ecològica i paisatgística, a més dels valors del Parc Natural Marítim-Terrestre Es Trenc-Salobrar de Campos. Durant la trobada, s’han presentat els resultats de l’avaluació que s’ha dut a terme dins el marc del projecte InterregMED POSBEMED2 (Governança i gestió dels sistemes platja-duna de posidònia) sobre l’estat actual de les platges i dunes del Parc Natural.

Des de 1956 fins l’abril de 2021, la línia costera de la platja des Trenc ha patit un important retrocés, quantificat en una mitjana que arriba als 13,5 metres. Alhora, la construcció d’espigons i barreres que interrompen la dinàmica natural de les dunes ha produït una descompensació i distribució desigual de l’erosió. Aquest és el cas del port esportiu de sa Ràpita, que ha registrat una acumulació d’arena de 14,6 metres, en detriment d’altres àrees que han experimentat pèrdues de platja d’entre 15 i 26 metres.

Donada la situació actual, s’ha avaluat el desenvolupament d’un pla per a la restauració de les dunes i la gestió dels depòsits de bermes i munts, amb la finalitat de renaturalitzar l’ecosistema platja-duna i adaptar el sistema a nous escenaris de canvi climàtic. L’objectiu d’aquest pla és contribuir a la conservació dels valors naturals del parc, alhora que influeix positivament en l’activitat turística de la zona.

Aquesta avaluació conclou, a més, que la declaració de Parc Natural Marítim-Terrestre en 2017 va permetre frenar la retirada massiva d’esqueixos de posidònia, que compleixen un paper clau en la resiliència costanera.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt