Ara llegint
Medi Ambient actuarà a Escorca, Fornalutx, Selva i Felanitx per recuperar els boscos després de Juliette

Medi Ambient actuarà a Escorca, Fornalutx, Selva i Felanitx per recuperar els boscos després de Juliette

IBANAT FORA VILA

La borrasca Juliette ja té el primer balanç de danys. Més de 14.000 hectàrees de bosc s’hi han vist afectades, 432 de les quals amb una afectació molt elevada. El Govern Balear destinarà 540.000 euros per realitzar treballs d’urgència en una àrea de 45 hectàrees dels municipis d’Escorca, Fornalutx, Selva i Felanitx i evitar així que aquestes zones esdevenguin un polvorí quan arribi la calor.

En concret, segons el balanç presentat avui, s’han vist afectades 14.167 hectàrees forestals, si bé amb una afecció molt desigual. Així, per exemple, la meitat, unes 7.083 hectàrees tendrien una afecció baixa (és a dir, amb danys en menys d’un 20% de les capçades); unes 4.958 hectàrees tendrien afecció moderada (amb danys a entre un 20% i un 50% de les capçades); unes 1.692 hectàrees tendrien una afecció alta (amb danys a un entre un 50% i un 80% de les capçades); i, finalment, unes 432 hectàrees tendrien una afecció molt alta (amb danys a més del 80% de les capçades).

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el cap del servei de Gestió Forestal, Joan Santana, han estat els encarregats de presentar avui l’informe de valoració de danys a les masses forestals de Mallorca provocades per Juliette.

Obres d’emergència

En aquest sentit, Mir ha explicat que ja ha signat la Resolució per la qual s’ordena l’execució immediata de les obres i serveis d’emergència per a la restauració ambiental dels danys causats pel temporal per un import total de 540.085 euros, amb l’IVA exclòs. «D’aquesta manera, donarem continuïtat immediata a les tasques que, des del primer dia, i en coordinació amb la direcció general d’Emergències, està executant l’IBANAT», ha dit Mir qui ha volgut agrair “l’esforç i la dedicació dels prop de setanta efectius diaris que estan fent una feina extraordinària des de fa catorze dies».

Aquesta primera actuació d’emergència s’executarà en una àrea que suma unes 45 hectàrees als municipis d’Escorca, Felanitx, Fornalutx i Selva amb l’objectiu de prevenir situacions de perill greu, garantir la seguretat de l’ús públic dins els espais naturals i reduir el risc d’incendi forestal».

Les actuacions previstes seran les següents:

– Actuacions d’autoprotecció en els entorns de la interfase urbanoforestal, en una superfície de 1,30 hectàrees, en els entorns dels nuclis urbans ubicats en les proximitats de la carretera Ma-10, com les urbanitzacions de Son Massip i es Guix (Escorca).

– Actuacions a les immediacions de la xarxa viària i de camins, mitjançant la realització d’una faixa de prevenció d’incendis forestals en una superfície total de 29,32 hectàrees, a la carretera Ma-10 i al voltant del camí vell de Lluc, a sa Bassa de Fornalutx i en les proximitats del puig de Sant Salvador, a Felanitx.

– Actuacions de reducció dels combustibles forestals en els entorns dels punts crítics, segons el IV Pla de Defensa d’Incendis Forestals de les Illes Balears en una superfície de 14,88 hectàrees ubicades en el terme municipal de Selva.

El conseller ha afegit que «els tècnics calculen que caldrà uns 7,1 milions d’euros per poder executar totes les actuacions necessàries» i ha destacat que «el Decret Llei aprovat ahir en Consell de Govern ens assegura l’accés al Fons de contingència». Tot i així, ha reclamat a l’Estat «que declari tot d’una la Zona catastròfica i que no deixi soles les Illes Balears com va passar amb l’esclafit que afectà Banyalbufar, Esporles i Valldemossa l’agost de 2020».

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt