Ara llegint
D’Establiments a Esporles, el nou itinerari de la Ruta de Pedra en Sec

D’Establiments a Esporles, el nou itinerari de la Ruta de Pedra en Sec

D'Establiments a Esporles, el nou itinerari de la Ruta de Pedra en Sec

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient incorpora la variant entre Establiments i Esporles amb un traçat de 7,9 quilòmetres a la Ruta de Pedra en Sec que ara passa a tenir un total de 185,9 quilòmetres. Aquest nou itinerari suposa la primera incorporació d’un camí des de l’aprovació per part del Ple del Consell de Mallorca de la modificació número 1 del Pla Especial d’Ordenació i Protecció de la Ruta de Pedra en Sec.

La nova variant suposa la inclusió d’un itinerari de gran interès paisatgístic i patrimonial. A més, la seva incorporació permetrà millorar la connectivitat de la Ruta amb la ciutat de Palma, ja que la UIB (on finalitza el seu recorregut) disposa d’estació de metro i connexió amb bus. La variant s’inclou d’acord amb la petició de l’Ajuntament de Palma i de l’Ajuntament d’Esporles.

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat que «la recuperació de camins i la seva senyalització a la Serra de Tramuntana permet a la població de Mallorca apropar-se al patrimoni cultural i natural, així com gaudir dels seus bells paisatges. El Consell de Mallorca vetlla pel manteniment, per la protecció i per la conservació de la Ruta de Pedra en Sec, per seguir oferint camins a la població». En aquest sentit, la consellera ha afegit que «l’objectiu és continuar treballant en la Ruta de Pedra en Sec per poder obrir més trams i seguir donant a conèixer el patrimoni  que tenim a l’illa i, sobretot, acostant el senderisme a tota la ciutadania».

Per part seva, la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, ha explicat que «treballem per millorar el traçat de la Ruta de Pedra en Sec i augmentar la seguretat de les persones usuàries, així com incrementar l’interès patrimonial i paisatgístic del recorregut. Aquesta nova variant que va d’Esporles a Establiments connectarà en un futur amb la Universitat de les Illes Balears i, per tant, amb la ciutat de Palma amb transport públic».

Els elements de patrimoni natural, històric, artístic i etnològic dels que es poden gaudir en aquesta nova variant són: un aljub, un torrent canalitzat, una font, una font de mina, dos pous, un safareig i unes cases de possessió. El recorregut de l’itinerari passa pel Coll de Son Ferrà, Son Malferit, i Sarrià entre d’altres.

Variants, etapes i refugis

Pla Especial d’Ordenació i Protecció de la Ruta de Pedra en Sec preveu la creació i ubicació del refugi de Raixa, que estarà situat a cals Amos, finca pública de Raixa i també s’inclou la previsió d’un futur refugi a les Cases Velles des Tossals dins la finca pública des Tossals Verds.

Pel que fa a la modificació d’etapes o variants ja incloses en el Pla Especial d’Ordenació i Protecció de la Ruta de Pedra en Sec (PERPS) destaquen: Etapa 2. Coma d’en Vidal – Esporles. Etapa 3. Esporles – Can Boi. Etapa 5. Muleta – Tossals Verds. Etapa 7. So n’Amer – Pollença.

Les noves variants incloses permeten donar resposta a les peticions dels ajuntaments de Palma, Puigpunyent, Calvià, Esporles, Lloseta, Mancor de la Vall, Santa Maria i Bunyola, amb recorreguts que enllacen amb pobles o llocs d’interès i que contribueixen al desenvolupament local dels municipis:
Variant I. Galilea: es tractaria del camí de sa Font Nova, que permet la connexió des de la finca pública de Galatzó a Galilea.

Es tracta d’un camí públic tradicional que empraven els treballadors de Galilea per anar a treballar en les tasques agrícoles de la finca de Galatzó. Amb aquesta incorporació es completaria la connectivitat de la Ruta de la Pedra en Sec amb tota la xarxa de camins i itineraris del municipi de Calvià i permetria una major connexió amb les zones turístiques del municipi i amb tota la gent que, a dia d’avui, gaudeix de la finca de Galatzó.

  • Variant J. La Vileta: aquesta variant suposa la inclusió d’un itinerari de gran interès històric i constructiu (en alguns trams està empedrat), i permet la connexió de la Ruta de Pedra en Sec amb Palma, en millora la connectivitat, ja que s’hi pot accedir amb transport públic.
  • Variant K. Son Sanutges: la variant discorre pel camí antic de Planícia, que ja es troba obert i senyalitzat com a itinerari senderista, inclòs pel seu elevat interès patrimonial i paisatgístic. A més aquesta variant permet oferir a les persones que practiquen senderisme una opció de recorregut més curta entre el refugi de la Coma d’en Vidal i el nucli urbà d’Esporles (etapa 2) i la fa apta per a un sector més ampli de població.
  • Variant M. Palmanyola: a més, suposa la inclusió d’un itinerari de gran interès històric i ambiental (entorn declarat com a paisatge pintoresc, el sistema hidràulic de la font de Mestre Pere i la síquia de na Cerdana i pròxim a la síquia d’en Baster), i permet la connexió de la Ruta de Pedra en Sec amb el transport públic a la zona de sa Garriga a Son Sardina.
  • Variant N. Santa Maria del Camí: la inclusió d’aquesta variant permet l’accés a la Ruta de Pedra en Sec des del nucli urbà de Santa Maria, n’augmenta la connectivitat i, a més, permet l’entrada i la sortida a la ruta amb transport públic, especialment amb el tren.
  • Variant O. Torre des Verger: entre l’hort de Planícia i la torre des Verger, que es mantenen com a part de la ruta pel seu interès històric, patrimonial i paisatgístic.

El Pla Especial d’Ordenació no inclou la previsió de noves zones d’aparcament. Amb la inclusió de les noves variants s’incrementa de manera considerable la connexió de la Ruta de Pedra en Sec amb el transport públic, fet que permetrà oferir a les persones usuàries un ample ventall de possibilitats per accedir a la Ruta de Pedra en Sec.

Ruta de Pedra en Sec

​​​​​​​La Ruta de Pedra en Sec és un itinerari senderista, d’interès naturalístic i paisatgístic promogut pel Consell de Mallorca. Esta definit i senyalitzat per facilitar el trànsit als senderistes i el contacte amb l’entorn natural, cultural i paisatgístic de la serra de Tramuntana i proposa descobrir els paisatges construïts amb pedra en sec de la serra de Tramuntana, avui declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO en la categoria de paisatge cultural. D’acord amb el Pla Especial d’Ordenació i Protecció de la Ruta de Pedra en Sec (PERPS), el 2022, la Ruta de Pedra en Sec discorre per la serra de Tramuntana i està constituïda per un traçat principal de 185,9 quilòmetres oberts i senyalitzats

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt