Ara llegint
Els embassaments de Cúber i el Gorg Blau, al 90% gràcies a Juliette

Els embassaments de Cúber i el Gorg Blau, al 90% gràcies a Juliette

La reserva d’aigua conjunta dels embassaments es troba ara mateix al 90 % de la seva capacitat. Cúber està al 90,4 % i el Gorg Blau al 87,8 %. Això tenint en compta que s’extreuen de forma continuada 350 litres per segon d’aigua per a l’abastiment de Palma.

La reserva d’aigua conjunta dels embassaments de Cúber i el Gorg Blau es troba ara mateix al 90% de la seva capacitat després del pas de Juliette. Cúber està concretament al 90,4% i el Gorg Blau al 87,8%. Això tenint en compte que s’extreuen de forma continuada 350 litres per segon d’aigua per a l’abastiment de Palma.

El batle de Palma, José Hila i el president d’EMAYA, Ramon Perpinyà, han visitat avui matí els embassaments, al municipi d’Escorca, on han pogut observar el bon nivell de les reserves i el bon estat de les instal·lacions després de la tempesta Juliette.

Durant la visita el batle ha manifestat que “la tempesta ha tingut una part negativa i una positiva; part bona és que els embassaments s’han omplert i ara mateix estan al 90%, un fet que ens dona tranquil·litat per a aquest estiu. Era molt important perquè, al novembre, vàrem arribar a estar al 35%, una situació molt preocupant, i en alerta per pre-sequera”, ha explicat el batle.

A la ciutat ara també arriba aigua de les fonts d’en Baster, de na Pera i de la Vila, que abans estaven eixutes, de manera que ara es pot reservar l’aigua dels pous per a més endavant.

Del 24% al 90%

La tempesta Juliette va provocar importants nevades a la zona de la Serra de Tramuntana on estat ubicats els embassaments, per això les reserves han pogut pujar en unes tres setmanes gairebé un 24%, ja que dia 20 de febrer estaven al 66 %. En aquest període el nivell de l’aigua ha pujat 150 centímetres a Cúber i 360 al Gorg Blau.

També cal recordar que aquestes nevades han arribat després d’una tardor gairebé sense pluges. A mitjan de novembre de 2022 els embassaments varen arribar al seu nivell més baix de la temporada, el 35 %. En canvi un any abans les reserves eren del doble, un 70,7% i poc després s’ompliren amb les pluges arribant també al 90 % a principis de desembre de 2021.

La tempesta Juliette, emperò també va tenir efectes adversos encara visibles a la zona, especialment pel que fa als arbres caiguts, que hi dificulten l’accés, i per la falta de corrent elèctrica durant una setmana.

L’accés a la zona era impossible i gràcies a l’IBANAT dia 2 de març es va poder fer una inspecció de les preses des de l’aire, amb helicòpter, i es va comprovar que estaven en bon estat i l’aigua no havia vessat.

Va estar especialment afectat l’accés a la pressa i estació de bombeig del Gorg Blau, on es va sol·licitar ajuda a IBANAT per a la retirada d’arbres i branques caigudes. No s’hi va poder accedir fins al dia 3 de març.

Igualment era impossible l’accés a la presa de Cúber, segons han explicat durant la visita, on per l’acumulació de neu i branques no es va poder accedir fins dia 7 de març.

A partir de dia 8 de març es comencen a retirar arbres i branques caiguts a sobre la canal que connecta els embassaments i es comprova que no s’han produït danys. Aquest mateix dia es recupera la corrent elèctrica i es poden posar en funcionament els sistemes de bombeig.

S’ha comprovat també que tot el sistema de connexió entre els embassaments, les bombes i preses estan en bon estat.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt