Ara llegint
Experts de diferents universitats es reuneixen a Barcelona per dissenyar l’extracció del derelicte romà de Ses Fontanelles

Experts de diferents universitats es reuneixen a Barcelona per dissenyar l’extracció del derelicte romà de Ses Fontanelles

El futur del derelicte romà de Ses Fontanelles, descobert el 2021 i considerat un dels jaciments subaquàtics més importants de Mallorca i de tota la Mediterrània, pren forma després d’una jornada de treball celebrada ahir mateix a Barcelona. Organitzada pel Consell de Mallorca, la trobada va reunir un comitè tècnic format per destacats arqueòlegs, conservadors i enginyers de diverses universitats espanyoles i europees, així com representants del Museu Nacional d’Arqueologia Subaquàtica (ARQUA).

El derelicte, un vaixell romà del segle III dC que transportava oli, vi i salsa de peix en àmfores, presenta desafiaments estructurals que han condicionat el projecte d’extracció. La manca de la quilla, identificada en la campanya d’abril, obliga els experts a plantejar-se una retirada en dues grans parts, descartant l’opció inicial d’extracció completa.

Els arqueòlegs Miquel Àngel Cau-Ontiveros, Darío Bernal-Cassola i Enrique Garcia lideren aquest equip tècnic que està format, també, per altres professionals com l’investigador Carlos de Juan; els conservadors Luis Carlos Zambrano i Elisa Fernández; els arqueòlegs, Sebastià Munar, Roberto La Rocca i Xim Gual de Torrella, entre d’altres, i l’enginyer de Ports IB José Ramón García Ledesma. A més, el Museu Nacional d’Arqueologia Subaquàtica (ARQUA) ha participat, per primera vegada, també en la reunió i ha manifestat la seva voluntat de col·laborar en el projecte d’extracció i conservació, posant a disposició els seus recursos. 

Segons Miquel Àngel Cau-Ontiveros, un dels directors del comitè, la integritat del derelicte és prioritària: “De la mateixa manera que va emergir per un temporal, podria desaparèixer per les mateixes condicions meteorològiques”.

A més, durant la reunió es van analitzar casos d’èxit similars, com el del derelicte Marausa II, recuperat a Sicília. Aquesta experiència permetrà ajustar la metodologia d’extracció i conservació, un procés que podria incloure l’ús de polietilenglicol o cauramina per preservar la fusta.

La presència de l’ARQUA a la reunió reforça el caràcter multidisciplinari del projecte. Aquest centre especialitzat ha ofert suport tècnic i logístic per garantir que l’extracció i restauració del derelicte es realitzin amb els estàndards més alts.

El projecte de Ses Fontanelles destaca no només per la seva importància històrica, sinó també pel seu valor científic, aportant informació clau sobre el comerç marítim romà i les connexions econòmiques de Mallorca amb altres regions de l’Imperi.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt